Стотици хиляди фирми ще могат да провеждат в много по-кратки

...
Стотици хиляди фирми ще могат да провеждат в много по-кратки
Коментари Харесай

Десетки хиляди фирми ще се ликвидират по бърза писта

Стотици хиляди компании ще могат да организират в доста по-кратки периоди произвеждане по разпродажба, в това число и когато дълго време не са осъществявали активност и нямат нает личен състав. Това плануват допълнения в Търговския закон, които държавното управление вкара за приемане в Народното събрание. В тези случаи се обезпечава и опция за " обслужване на едно гише " посредством Агенцията по вписванията. От екстрата ще се възползват търговски сдружения, които дават отговор на тъкмо избрани от закона условия.
Създаването на законова рамка за реализиране на ускорена разпродажба на юридически лица е и ангажимент на страната ни по Плана за възобновяване и резистентност, което значи, че измененията би трябвало да бъдат признати бързо, без значение от политическите катаклизми.
Ликвидацията на комерсиалното сдружение е непринудено произвеждане за разпределение на имуществото му след неговото преустановяване. Целта е да се събере и осребри цялото имущество на сдружението и откакто се удовлетворят всички кредитори, остатъкът да бъде разпределен сред съдружниците.
В претекстовете към законопроекта се показва, че в това време сега доброволната разпродажба на бизнес в България лишава близо една година, процедурата е продължителна и скъпа. А приблизително на година се основават сред 30 000 и 50 000 нови юридически лица, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки.
По данни на държавното управление в този момент провеждането на производството изисква подаване на няколко поредни заявки за регистриране на разнообразни условия и оповестяване на актове в Търговския указател – за регистриране на преустановяване на активността и разпродажба, покана до кредиторите, за изтриване след привършване на ликвидацията. Наред с това, се подава и съобщение до Национална агенция за приходите за идното произвеждане по разпродажба, както и до Национален осигурителен институт за предаване на ведомости за заплати, които завършват с удостоверения.
Предлаганите допълнения в Търговския закон плануват основаване нов член " Бързо произвеждане по разпродажба ". Улесняването на процеса се реализира по две съществени посоки – редуциране на периодите на процедурите и въвеждане на " обслужване на едно гише " посредством Агенцията по вписванията, където ще се подават всички заявки. Условията за осъществяване на бързо произвеждане по разпродажба единствено се заявяват и представянето на декларация за тях ще е задоволително за разглеждане на заявките в производството в по-кратки периоди.
За да се възползва от новата опция, сдружението би трябвало по едно и също време да дава отговор на пет условия: не е осъществявало активност или е прекратило реализираната активност преди повече от 12 месеца; не е наемало служащи и чиновници или е прекратило трудовите правни отношения с тях преди повече от 12 месеца; няма регистрация по ЗДДС или е прекратило регистрацията си преди повече от 12 месеца; няма непогасени отговорности към страната и общините; няма неприключило произвеждане по определяне на данъчни отговорности и отговорности за наложителни осигурителни вноски, по което страна е Национална агенция за приходите.
При бързата разпродажба е очакван по-кратък период за угаждане на кредиторите – имуществото на сдружението се разпределя, в случай че са минали три, а не шест месеца от деня, в който поканата до кредиторите е оповестена в Търговския указател.
Както и в общия случай, ще би трябвало да бъдат довършени започнатите покупко-продажби, имуществото да е осребрено, а всички вземания на кредиторите да са обезпечени или изпълнени.
Процедурата планува Агенцията по вписванията да уведомява Национална агенция за приходите по електронен път за постъпването на заявление за бързо произвеждане по разпродажба. В 30-дневен период Национална агенция за приходите дава по електронен път на АВ информацията дали са налице изискванията за осъществяване на бързо произвеждане.
При подаване на заявление за преустановяване на активността и бърза разпродажба сдружението, още веднъж посредством Агенцията по вписванията, ще подава заявление за издаване на уверение за предаване на ведомостите. А тя ще осведоми Национален осигурителен институт неотложно и служебно. Съответното Териториално отделение на института ще издава уверение за предаване на ведомостите в период до 30 дни от регистриране на прекратяването на комерсиалната активност и разкриване на бързо произвеждане по разпродажба, при изискване че сдружението няма неизпълнени отговорности. Удостоверението ще се изпраща по електронен път до него и до Агенцията по вписванията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР