Стотици хиляди българи живеят и работят в Германия. По данни

...
Стотици хиляди българи живеят и работят в Германия. По данни
Коментари Харесай

Платен образователен отпуск – една немска практика с потенциал


Стотици хиляди българи живеят и работят в Германия. По данни на европейската статистическа работа Евростат броят на нашите сънародници в страната е към 400 000. Ако ваши познати или самите вие сте част от тях, може би ще ви е забавно да научите за една опция, с която даже доста германци не са осведомени.

Работещите в Германия имат право на учебен отпуск (Bildungsurlaub). Той съставлява почивка, която да употребявате, с цел да придобиете нови познания или да подобрите компетенцията си в дадена област. По време на просветителния отпуск работодателят продължава да заплаща нормалната заплата на своя чиновник.

Правото на неявяване от работа за по-нататъшно образование обгръща 5 дни годишно за чиновници на цялостен работен ден. По-голямата част от чиновниците в 14 от 16-те федерални провинции имат право на учебен отпуск. Изключение вършат единствено Бавария и Саксония.

Има характерни условия и изключения, които всяка федерална провинция дефинира сама. Затова провинцията, в която работите, е от решаващо значение за параметрите на вашия учебен отпуск.

Важно е да знаете, че имате право единствено на просветителни оферти, които се признават за учебен отпуск във вашата федерална провинция. Също по този начин чиновниците следва сами да заплащат разноските за своите семинари.

9 117 просветителни ваканции от 436 уредници

Търсите ли езиков курс надалеч от вкъщи или предпочитате да учите онлайн – и двата разновидността са вероятни. Допълнителното академично образование, водещо до степен, също е действителна алтернатива. Учебният отпуск може да бъде извънредно разнороден!

Ето някои от главните области, в които можете да се образовате:

- Общество и политика;
- Екология; Околна среда; Устойчивост;
- Електронна обработка на данни;
- Маркетинг; Социални медии;
- Електрическа и контролна технология;
- Технологии; Занаяти; Бизнес;
- Търговски; Финанси; Правни;
- Управление; Екип; Лидерство;
- Здраве; Управление на стреса;
- Меки умения; Психология; Педагогика;
- Реторика и комуникация;
- Изкуство; Култура; Творчество в работата;
- Езици;
- Учебни пътувания.

1. Кой има право на учебен отпуск?

Служителите имат право на учебен отпуск, а работодателят има задължението да заплаща заплатата за периода на освобождението. Следователно би трябвало да имате трудово правно отношение, с цел да вземете публично отпуск за образование.

Ако нямате шеф, няма към кого да отправите искане за отпуск. Самонаетите, учащите и пенсионерите нямат право на учебен отпуск. Въпреки това тези лица съвсем постоянно са добре пристигнали като участници в разнообразни семинари.

 istock istock
На стажантите също им е позволено да вземат учебен отпуск – макар че от време на време тази алтернатива е лимитирана до политическо обучение.

В някои федерални провинции локалните и държавните чиновници също имат право на учебен отпуск. Отделни провинции пък категорично са изключили държавните чиновници. В този подтекст федералното и локалното държавно управление се базират на личните си разпореждания за образование на своите държавни чиновници. Ако сте държавен чиновник в такава провинция и сте намерили забавна оферта, най-добре се свържете с уредника. Ако е належащо, лицето може да подаде молба за самопризнание според Закона за държавната работа.

2. Защо съществува учебен отпуск?

Образователният отпуск в Германия съществува от повече от 30 години.

„ Наученото е научено “, гласи остаряла сентенция, само че през днешния ден тя към този момент не е настояща. Знанието остарява и постоянно губи своята годност, непрестанно се откриват и прибавят нови неща. Всеки, който разчита на наученото в предишното, бързо се сблъсква със своите ограничавания в света на работата. Едва ли има област, в която непрестанно да не се изискват нови механически, организационни или информационни умения. Умения, които експертите би трябвало да придобият или опреснят, с цел да се оправят с работата.

Затова страната предизвиква самодейностите на чиновниците за учене през целия живот посредством учебен отпуск. Учете в продължение на седмица, натрупайте нови познания по определена от вас тематика – в отпуск от работа (оттук и името учебен отпуск – няма нищо общо с отпуска за почивка) и до момента в който продължавате да си получавате заплатата.

Разходите се поделят сред служителя (такси за семинар) и работодателя (продължаващо погашение на заплатата). Защото и двете страни се възползват от увеличението на ноу-хау: работодателите – от новопридобитите познания, които са разполагаем на компанията, а чиновниците – от сигурността, че ще останат в крайник с професионалното си равнище, даже когато остареят.

За разлика от доста други принадлежности за финансиране, чиновниците могат сами да дефинират фокуса на по-нататъшното си образование, когато става въпрос за отпуск за образование.

3. Как да намерим приет образователен отпуск?

Изборът е голям – хиляди събития са приети за просветителни ваканции – само че за жалост не всички от тях на всички места. Това се дължи на законите, които варират в обособените федерални провинции. На какво би трябвало да обърнете внимание при изследването:

 istock istock
Образователният отпуск би трябвало да бъде приет във федералната провинция, в която работите (в Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия уредникът би трябвало да бъде признат). Търсенето на събития на www.Bildungsurlaub.de ви разрешава да зададете вашата провинция като филтър. След това търсачката скрива непризнатите събития. В взаимозависимост от провинцията, избрани типове събития, цели или тематики за жалост не са вероятни като отпуск за образование.

Тъй като събитието би трябвало ви е комфортно, можете освен да изберете тематика, само че и да стесните търсенето къде и по кое време би трябвало да се организира събитието.

4. Как да регистрирате просветителния си отпуск при своя шеф?

Образователният отпуск е законно право – и както постоянно при правни въпроси, верният метод е значим. Ако вземете поради няколко точки, всичко може да стане доста бързо. Ето на какво би трябвало да обърнете внимание:

Въпрос на местонахождение

Мястото ви на работа (а не мястото ви на пребиваване) във федерална провинция със закон за учебен отпуск ли е, т.е. не в Бавария или Саксония? Ако е по този начин – отлично.

По принцип всички чиновници в тези федерални провинции имат право, без значение дали са на цялостно или ненапълно работно време, дали работят в офис или у дома. Понякога обаче се ползват специфични правила за държавни чиновници, съдии и стажанти.

В някои федерални провинции има защитни правила – в дребни компании правото на учебен отпуск от време на време е лимитирано. Правилата варират в другите провинции.

Изборът е ваш

Изберете семинар, който дава отговор на вашите ползи и е приет във вашата федерална провинция. Зависи единствено от признанието във вашата провинция – семинарът може да се организира отвън вашата провинция. Ако сте намерили нещо, което е прието в друга провинция, а не във вашата, въпреки всичко можете да попитате вашия шеф дали го утвърждава. В този случай всичко е въпрос на благосклонност от негова страна.

Преди да извършите обвързваща резервация за семинар, изяснете с уредника дали събитието фактически има годно самопризнание според закона за просветителния отпуск във вашата провинция. Ако не получите безапелационен отговор, по-добре го забравете.

Съветваме ви да разгледате изискванията за отменяне. Можете ли да се отпишете гратис, в случай че вашият шеф отхвърли молбата ви за учебен отпуск по основателни аргументи? Обикновено това е не е проблем. Ако всичко е тъкмо, можете да се регистрирате.

 istock istock
График за образователен отпуск: дати и крайни периоди

Когато избирате дата за вашия семинар, вземете под внимание, че работодателят би трябвало да възнамерява отсъствието ви, сходно на ваканционния отпуск. Ранното кандидатстване и, в случай че е належащо, избирането на време отвън пиковите работни часове улесняват и двете страни.

Законите дефинират крайни периоди за кандидатстване, които би трябвало да спазвате, нормално не по-късно от 4–6 седмици преди началото на семинара. По принцип имате право на отговор в границите на 3–4 седмици.

Документите за работодателя

Сега е ред на уредника. Като предписание, откакто се регистрирате, уредниците ще ви изпратят всички нужни документи, без да се постанова да питате в допълнение. Това са: удостоверение за регистрация, съобщение за самопризнание и график на наличието. Подайте тези документи при вашия шеф, където регистрирате молбата си за отпуск.

Някои федерални провинции са подготвили специфични формуляри за кандидатстване. Прикачете и малко мотивационно писмо, което може да е импровизирано.

Подаването и датата на подаване би трябвало да бъдат доказани документално, да вземем за пример с щемпел за приемане, препис за вашите документи. Сега на ход е вашият шеф. Той ще прегледа вашето уведомление и ще ви осведоми за решението си, като за задачата разполага с лимитирано време. Крайните периоди варират в другите провинции (обикновено към 3–4 седмици). Ако вашият шеф няма възражения, към този момент можете да излезете в образователен отпуск.

Ако работодателят каже „ не “

Ако вашият учебен отпуск бъде отритнат, не забравяйте да поискате решението в писмен тип. След това проверете, в идеалния случай с професионална поддръжка, да вземем за пример от работническия съвет или юрист, дали отводът е в сходство със закона.

Държавните закони нормално дефинират тъкмо кои аргументи за отвод са възможни. Други аргументи не водят до правно годен отвод.

Оправданите аргументи за отвод включват: неспазване на крайните периоди или наложителни оперативни аргументи, като да вземем за пример незаменимост от работното място в поисканото време. Някои федерални провинции също имат защитни клаузи за дребния бизнес. Ако отводът се отнася единствено за съответния семинар или дата, изпратете ново заявление за друга тематика или дата.

В някои федерални провинции работодателят има право да изисква най-малко минимална връзка сред тематиката на събитието и вашата активност. Работодателите поясняват тази уговорка доста необятно, само че законодателят не е целял това, тъй като работодателят би трябвало освен да утвърди в допълнение образование, от което наложително се нуждаете, само че и самичък да го финансира, защото той е бенефициент.

Образователният отпуск, въпреки това, има за цел да насърчи бъдещото развиване – следвайки желанията и ползите на работещия човек.

 istock istock
След образователния отпуск

Ще получите документ за присъединяване от уредника, че сте участвали на целия семинар. Ако той инцидентно не помни, напомнете му. Сертификатът е наложителен – и имате законно право на него. Предайте този документ на вашия шеф. Той също има право на него.

Ако се разболеете по време на семинара, неотложно съобщете на вашия шеф за здравословните си проблеми. В противоположен случай ще имате пропуснати дни.

5. Всяка федерална провинция контролира образователния отпуск по друг метод

Всъщност би трябвало да има правилник за просветителния отпуск в цяла Германия – това е посочено в спогодба на Международната организация на труда (Конвенция 140 на МОТ) по отношение на платения учебен отпуск, която Федералната република ратифицира през 1976г.

Федерален закон обаче по този начин и не беше признат. Вместо това всички федерални провинции – като се изключи Бавария и Саксония – са приели държавни закони за просветителния отпуск. Така че има учебен отпуск съвсем на всички места – с изключение на в Бавария и Саксония. Но кой закон тогава важи за вас?

Всички закони са сходни, само че се разграничават в елементи. В някои случаи обаче има процедури за взаимно самопризнание или взаимно самопризнание. Конкретно това значи, че в случай че семинар в една провинция се признае за учебен отпуск, не е наложително това да е същото в прилежаща провинция.

Решаващият въпрос за вас е: Признава ли се семинар във федералната провинция, в която се намира вашето работно място? Само тогава имате право на учебен отпуск. Следователно базата данни за семинари на Bildungsurlaub.de е усъвършенствана по този метод. Въведете вашата провинция, в случай че желаете да виждате единствено предложения, приети там.

Обърнете внимание, че платформата разчита на информацията, предоставена от уредниците, тъй че би трябвало да ревизирате дали фактически има годно самопризнание, преди да резервирате семинар.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР