Стотици граждани от Калофер, от община Карлово и цялата страна

...
Стотици граждани от Калофер, от община Карлово и цялата страна
Коментари Харесай

Стотици почетоха Христо Ботев в Калофер

Стотици жители от Калофер, от община Карлово и цялата страна уважиха през вчерашния ден паметта на гениалния Христо Ботев по случай 175 години от неговото рождение. Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, заместник-кметовете Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Николай Цветков, ръководителят на Общинския съвет Доньо Тодоров, кметове на обитаеми места от общината участваха в деянията в родния град на поета-революционер.

Пред неговия паметника на Ботева и неговата  майка Иванка Ботевa цветя поставиха доктор Емил Кабаиванов, вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители, заместник-министрите на културата и образованието – доцент Пламен Славов и Мария Гайдарова, регионалният шеф на област Пловдив – Ангел Стоев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден военачалник Маргарит Михайлов, общественици, ръководители на културни институции, поданици и посетители на Калофер.

След това на площада в мемориалния комплекс се състоя церемониален протест. Слово за Ботев произнесе вицепрезидента Илияна Йотова.   „ Ботев разсече гордиевия възел на малодушието, на заспалите плебеи, с цел да ги призове към независимост и възкресение на отечеството. От Ботевата мощ и сила се нуждаем през днешния ден, с цел да разсечем възела, стегнал мощно публичните връзки на ненавист, разделяне, духовна нищета… Свободата е избор на всеки. Този завет на Ботев би трябвало да бъде и нашата самокритика. Огънят на Ботев е жив и тази жарава би трябвало да разровим, с цел да имаме и ние своя бряг и своя връх на всеотдайност. За да сме спокойни, че когато ни гледа от портрета, Ботев не се срами от нас. “, сподели Йотова.

Гирлянд на славата, венци и цветя в символ на благодарност бяха положени от името на държавни институции и публични организации в подножието на Ботевия мемориал.
В навечерието на рождената дата на поета-революционер, кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов посрещна в Калофер министър-председателя Гълъб Донев, на който връчи сребърна монета „ 175 години от рождението на Христо Ботев “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР