Стотици гости от страната и съседна Гърция днес изпълниха Златоград

...
Стотици гости от страната и съседна Гърция днес изпълниха Златоград
Коментари Харесай

Празникът на златоградското чеверме събра стотици гости от страната и съседна Гърция

Стотици посетители от страната и прилежаща Гърция през днешния ден извършиха Златоград за празника на златоградското чеверме.

Домакините са облечени в национални носии и чакат гостите също да са пременени в български дрехи от разнообразни фолклорни области на страната.

Десетки майстори от района в среднощ завъртяха над 100 чевермета, които пекоха през цялата нощ. От сутринта церемонията продължава под съпровода на родопски гайди.

След това изпечените агнета се придвижват с шествие до централния площад, където обичайното ядене се продава. Цената на кг чеверме през днешния ден в Златоград е 47 лева



Златоград е хазаин на традицията, на неповторимия фолклор, на кулинарното чудо на локалните майстори и изкусителното златоградско чеверме, сподели кметът на общината Мирослав Янчев.



Тази година празникът на златоградското чеверме съответствува с Гергьовден. Това е най-обичаният празник в Родопите, тъй като се празнува и от християни, и от мюсюлмани.



Днес е кулминационната точка на празника в Златоград, с присъединяване на доста реализатори и танцьори, а на следващия ден е гайдарското надсвирване.



Автор: Величка Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР