Стотици гости и граждани се събраха днес, за да присъстват

...
Стотици гости и граждани се събраха днес, за да присъстват
Коментари Харесай

Реставрираната сграда на Видинската синагога отвори врати като Културен център „Жул Паскин“

Стотици посетители и жители се събраха през днешния ден, с цел да участват на формалното разкриване на обновената постройка, което стана допустимо в границите на план „ Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект „ Културен център „ Жул Паскин “, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020, предпочитана ос 6 „ Регионален туризъм “.

Кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков, дружно с Видинския митрополит Даниил посрещна формалните посетители на събитието, измежду които президентът на Република България Румен Радев, съпроводен от брачната половинка си Десислава Радева, министърът на културата Кръстю Кръстев, Негово Превъзходителство господин Йосеф Леви Сфари, дипломат на Държавата Израел, ръководителят на Централен Израилтянски Духовен съвет и член на Изпълнителното бюро на ОЕБ " Шалом " Максим Делчев, основният равин на България Рав Йоел Ифрах, заместник-председателят на Държавна организация „ Архиви “ Румен Борисов, националният представител Любен Иванов, заместител регионалният шеф на Видин Ани Арутюнян и други На церемонията участваха и представители на разнообразни еврейски организации у нас.



Д-р Ценков се обърна с одобрение към присъстващите, в което означи, че старопрестолен Видин се гордее с историята си и забележителните културни монументи, а локалните хора са известни със своята приемливост към другите култури и религии. Като доказателство за съпричастието към ориста на хора от друга религия, доктор Ценков означи мястото и на Българската православна черква, която има основна роля за спасяването на българските евреи по време на Втората международна война. Голям е приносът и на видинската общност. В оня интервал във Видин са живели над 1200 евреи и няма потърпевши с помощта на застъпничеството на митрополит Неофит и на видинчани. „ Духовността на Видин може всеки от Вас да я усети. Аз се веселя, че старопрестолният град Ви приветства с добре пристигнали и Ви пожелава да се насладите на този храм на любовта, тъй като духовността е обич “ – сподели доктор Ценков.

В своето слово президентът Румен Радев съобщи: „ Видин в продължение на десетилетия очакваше този момент – денят, в който превъзходната Видинска синагога ще може да заблести още веднъж в своя достоверен тип. И аз съм сигурен, че единствено хората, които са виждали с очите си досегашните руини на храма, могат да осъзнаят голямата работа, която е осъществена, да оценят напъните на институциите, на локалната власт, на господин Ценков и неговия екип, да се възхитят на майсторството на реставраторите на Синагогата “.

 Президентът благодари на всички, които с труд, сила и възторг са съдействали през днешния ден да бъдем очевидци на това отлично събитие освен за Видин, само че и за цяла България. Той благодари и на президента на Израел Ицхак Херцог за прелестното видеообръщение, което бе излъчено по време на формалната гала.

Приветствия сервираха още министърът на културата Кръстю Кръстев, господин Максим Делчев и господин Румен Борисов, който връчи приветствен адрес от името на доцент доктор Михаил Груев - ръководител на Държавна организация „ Архиви “, а своята благословия даде Рав Йоел Ифрах.

По време на церемонията нашият съгражданин проф. Вили Лилков подари на кмета доктор Цветан Ценков картина на Жул Паскин, която да остане за новия културен център.

След това формалните посетители бяха поканени от шефа на Центъра Юлияна Димитрова да прегледат подредените във връзка събитието изложения. Експозицията „ Две гостуващи картини “ на художниците Жул Пaскин и Мони Аладжем бе показана от доктор Богдан Александров, началник отдел в Художествена изложба „ Никола Петров “, гр. Видин.

Интерес представляваха и експонираните 29 старопечатни еврейски книги, предоставени от Централен държавен списък.

Гостите имаха опция да се срещнат и с оригинали на документални материали, свързани с откриването и освещаването на Синагогата в гр. Видин през 1894 година, както и с изложбата под наслов „ Осъждане и избавление “, включена в Националната стратегия за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, предоставена от Държавна организация „ Архиви “. Изложбата бе показана от Светлана Кръстева, шеф на отдел " Държавен списък " – Видин.

Присъстващите разгледаха красивата постройка на реставрираната Синагога под звуците на Симфониета – Видин.

От 5.09до 22.09.2023 година входът за Културен център „ Жул Паскин “ е свободен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР