Стотици горски пожари, бушуващи в северозападните територии на Канада, предизвикват евакуации в това, което властите наричат ​​„кризисна ситуация“

...
Стотици горски пожари, бушуващи в части от северозападните територии на
Коментари Харесай

Стотици горски пожари, бушуващи в части от северозападните територии на Канада, накараха властите да издадат заповеди за евакуация и да обявят извънредно положение, тъй като пожарите заплашват столицата Йелоунайф.

Извънредното положение позволява повече ресурси за подпомагане на повече от 230 активни пожара, овъгляващи райони в Северозападните територии, според Шейн Томпсън, министър по общинските и обществените въпроси.

„Намираме се в кризисна ситуация и нашето правителство използва всеки наличен инструмент, за да помогне“, каза Томпсън в прессъобщение.

Кметът на Йелоунайф, столицата на Северозападните територии, също издаде местно извънредно положение, последвано от заповед за евакуация на някои райони с приближаването на пожарите.

 предупреждения за топлина понеделник

Голяма част от района на Южен роб – включително град Хей Ривър – беше поставена под заповед за евакуация през уикенда. Пътищата от река Хей до границата с Албърта и на запад до Йелоунайф също бяха затворени, съобщиха градските власти в публикация във Facebook.

„Ситуацията се промени бързо. Силните ветрове са раздухали огъня в рамките на 10 км (6 мили) от общността. Очаква се пожарът да достигне река Хей тази вечер“, каза Северозападните териториални пожари във Facebook актуализация в сряда вечерта. „Екипите, които са били на пътя на пожара, се изтеглят за собствената си безопасност и се преместват, за да помогнат в други зони.“

Екип от Алберта е изпратен в района на река Хей, за да положи огнезащитни средства, за да помогне за спиране на разпространението на огъня, според Northwest Territories Fire, канадска правителствена агенция.

„Спринклерите и структурните защити са поставени и включени, други операции ще продължат да работят, когато условията позволяват“, добави агенцията.

Евакуираните при пожар Таниша Едисън и нейният приятел Мейсън Бруно преглеждат вещите си в центъра за евакуация в Сейнт Албърт, Албърта, на 16 август. Евакуираните от пожар Таниша Едисън и нейният приятел Мейсън Бруно разглеждат вещите си в центъра за евакуация в Сейнт Албърт, Албърта, на 16 август. Джейсън Франсън/Канадската преса/AP

Към сряда вечерта общо 236 пожара горят активно в Северозападните територии, казаха служители.

Междувременно евакуираните от Южен Слейв първоначално бяха посъветвани да отидат в приемен център в Гранд Прери, но оттогава правителството на Северозападните територии ги пренасочи към нов център в Сейнт Албърт, Албърта.

САЩ под тревога за качеството на въздуха

Гъстият дим, носещ се на юг към САЩ от бушуващите пожари, доведе до предупреждение за качеството на въздуха от Агенцията за контрол на замърсяването на Минесота в четвъртък и петък.

„Тежкият приземен дим от горските пожари в Северозападните територии на Канада се движи на юг през централна Канада и към Минесота в сряда“, предупреди Националната метеорологична служба. „Силен студен фронт ще донесе този дим в целия щат в четвъртък.“

Димът може да достигне границата между Минесота и Канада около полунощ в четвъртък и след това евентуално да се премести над градовете близнаци около обяд и южна Минесота до 15:00 часа. Четвъртък, съобщи метеорологичната служба.

Димът се движи към град Йелоунайф след обявяването на извънредно положение в Северозападните територии, Канада, на 15 август. Димът се движи към град Йелоунайф след обявяването на извънредно положение в Северозападните територии, Канада, на 15 август. Пат Кейн/Ройтерс

Качеството на въздуха има потенциал да достигне лилава или много нездравословна категория за няколко часа в източна Минесота, каза метеорологичната служба.

Чувствителните групи, като хора с белодробни или сърдечни заболявания, възрастни хора и деца, се призовават да избягват продължително или тежко натоварване, а на широката общественост се казва да ограничи дейността на открито.

„Димът ще се задържи в източната половина на щата в петък и нивата на фини частици ще продължат да бъдат високи през по-голямата част от деня“, каза метеорологичната служба. „Ветровете ще станат южни в петък следобед и димът ще започне да се отдръпва от щата и да се разпръсква. Качеството на въздуха трябва да се подобри под нивата за тревога до края на деня в петък.

Членове на екипите за градско търсене и спасяване на FEMA Вашингтон 1 и Невада 1 претърсват разрушените квартали в Лахайна, Хавай, в неделя. Членове на екипите за градско търсене и спасяване на FEMA Вашингтон оперативна група 1 и Невада оперативна група 1 претърсват разрушените квартали в Лахайна, Хавай, в неделя. Доминик Дел Векио/Ройтерс

В Канада министърът на националната отбрана Бил Блеър във вторник мобилизира канадските въоръжени сили за осигуряване на противопожарен персонал, ресурси за въздушен транспорт и логистична подкрепа за Северозападните територии.

„Ние сме с хората от Северозападните територии, тъй като те преживяват най-лошия си пожарен сезон в историята, и съм уверен, че нашият военен персонал ще направи всичко възможно, за да помогне на своите събратя канадци“, каза Блеър в изявление.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е бил в комуникация с премиера на Северозападните територии Каролин Кокрейн в сряда.

„Към хората от Северозападните територии: Ние сме тук за вас. Мобилизирахме членове на канадските въоръжени сили и ще продължим да предоставяме всички необходими ресурси. Говорих за това с премиера Каролайн Кокрейн днес – и потвърдих нашия ангажимент да помагаме с каквото можем“, каза Трюдо в публикация в социалните медии.

Тейлър Уорд от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР