Стотици дела срещу НАП заради теча на данни през 2019

...
Стотици дела срещу НАП заради теча на данни през 2019
Коментари Харесай

Стотици дела срещу НАП след теча на лични данни

Стотици каузи против Национална агенция за приходите поради теча на данни през 2019 година след хакерската офанзива., съобщи Българска национална телевизия.

Те са заведени главно от физически лица. По някои от тях към този момент има присъдени компенсации, други искове са отхвърлени. Заради спорните правосъдни решения, Върховният административен съд разгласи в края на предходната седмица, че насочва питане до Европейския съд.

Оказва се, че на първа инстанция доста от исковете са отхвърлени. Един от главните претекстове е, че неимуществените вреди като терзания и боязън от възможна бъдеща корист, са хипотетични. Въпреки това обаче има и извоювани каузи.

" Поне три от нашите каузи завършиха с позитивен резултат. По две от делата на нашите клиенти са присъдени компенсации от по 500 лева, а на третия 200 лева До момента има спорна правосъдна процедура във връзка с размера, макар че вредите са съвсем идентични на всеки един от ищците ", споделя Ивайло Юруков, юрист.

Заради спорни правосъдни решения българският съд е отправил питане до европейския - главният въпрос е дали Национална агенция за приходите може да бъде освободена от отговорност при положение на хакерска офанзива. Запитването ще спре делата до произнасянето на магистратите. Според адвокати обаче поради натовареността на съда в Люксембург отговор ще има най-рано след година-две.

" С оглед на тези периоди е допустимо да стартира да настава отминалостта за предявяване на искове против Национална агенция за приходите. Става въпрос за делата, които занапред някои български жители биха решили да водят хипотетично ", споделя Георги Гочев.

От Национална агенция за приходите обявиха, че ще разясняват след решението на Европейския съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР