Стотици базирани в Калифорния корпорации трябва да имат директори от

...
Стотици базирани в Калифорния корпорации трябва да имат директори от
Коментари Харесай

Калифорния задължи със закон корпорациите да вземат в управлението си гейове и цветнокожи

Стотици основани в Калифорния корпорации би трябвало да имат шефове от расови или полови малцинства в бордовете си, съгласно първия по рода си закон, подписан от губернатора Гавин Нюсъм. Фирмите, които не се съобразят, ще понесат санкции от 100 000 $ за първо нарушаване и 300 000 $ за повторни нарушавания.

Този закон за диверситета е сходен на мярката от 2018, която изискваше в управителните бордове да има най-малко една жена-директор до 2019. И както тази мярка, той може да срещне правосъдни оспорвания от консервативни групи, които гледат на това като на дискриминираща квота. Поддръжниците му се базират както на пандемията от ковид, която диспропорционално визира малцинствата, по този начин и на седмиците на протести и апели за тъждество, последвали убийството на Джордж Флойд при задържане от полицейските управляващи в Минеаполис през май.

След гибелта на Флойд доста корпорации разгласиха изказвания в поддръжка на диверситета, само че имаше и доста такива, които не последваха образеца, сподели Крис Холдън, член на съвета (демократ от Пасадена), който е съавтор на закона.

" Новият закон съставлява огромна крачка напред към расово тъждество ", сподели Холдън. " Докато някои корпорации към този момент поведоха в битката с негласните предубеждения, в този момент всички калифорнийски бордове на компании ще отразяват по-добре разнообразието на нашия щат. От това ще завоюват всички, тъй като етнически разнообразните бордове са посочили, че имат по-добри достижения от тези, в които липсва диверситет ".

До края на 2021 съгласно мярката множеството от 660-те обществени компании с централни офиси в Калифорния би трябвало да имат най-малко един шеф от " слабопредставените общности " в борда.

Подходящите претенденти биха описали себе си като черни, латино, азиатци, островни тихоокеанци, коренни американци, хавайци, алясканци, или пък гей, лесбийка, бисексуален или трансджендър.

Мярката изисква най-малко двама такива шефа до 2022 за бордове с четирима до девет шефове. Трима шефове ще се изискват в бордове с девет или повече шефове. Фирмите, които не се съобразят, ще понесат санкции от 100 000 $ за първо нарушаване и 300 000 $ за повторни нарушавания.

На излъчената онлайн гала по подписването Нюсъм сподели, че е значимо за малцинствата да имат глас в бордовете на мощните корпорации.

" Когато приказваме за расова правдивост, приказваме за овластяване, приказваме за мощ, и би трябвало да приказваме за сядане на масата,на която се взимат решенията ", сподели Нюсъм.

Законът беше част от пакета ограничения за расова правдивост, подписан от Нюсъм преди периода в среднощ. Останалите ограничения от пакета са ограничаващи дефинитвните опити за премахване на евентуални правосъдни заседатели на основата на расова, религиозна или полова идентичност; позволяващи на съдиите да ускоряват присъдите, за които се счита че имат расово или етнически дискриминационен характер; също по този начин за основаване на специфична щатска работа, която да изследва концепцията за репарации на афроамериканците за робството.

Текстът на закона за корпоративния диверситет цитира Асоциацията на Латино-корпоративните шефове, която споделя, че 233 от 662 обществено търгувани компании, основани в Калифорния, имат напълно бели бордове към актуалната година. Почти 90 % нямат нито един латино-директор, макар че латиносите съставляват повече от 39% от популацията на щата. Само 16% имат афроамериканец член на борда.

Единственият формален конкурент в разбора на закона беше някогашният калифорнийски комисар по корпоративните въпроси Кийт Бишъп. Той възрази, че този закон, в комбиниране със съществуващия закон за диверситета, ще накара корпорациите да наемат главно дами, които са също и членове на слабопредставените общности, с цел да посрещнат по едно и също време два критерия, в ущърб на мъже или дами, които не дават отговор на изискванията на новия закон.

Превод:
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР