Стотина служители на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) от страната се

...
Стотина служители на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) от страната се
Коментари Харесай

Инфлацията изяде заплатата: Служителите от АПИ блокираха тунел Витиня

Стотина чиновници на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) от страната се включиха през днешния ден в проведения от Синдикат " Пътно дело " към Конфедерацията на самостоятелните синдикати (КНСБ) митинг в региона на тунел " Витиня " на автомагистрала " Хемус ". Заради демонстрацията малко след 14:00 ч. придвижването и по двете платна бе затворено за към половин час. Работниците упорстват за нарастване на заплатите с 30%, възнаграждение на изключителния труд в почивни и празнични дни, възстановяване на изискванията на труд, включване на застраховка " трудова акцидент " и други

Протестът бе съпроводен от полиция, която да подсигурява спокойното протичане на демонстрацията. Протестиращите издигнаха плакати с надписи " Инфлацията изяде заплатата ", " Стига към този момент работещо небогати " и други На митинга участва и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който удостовери настояването на синдиката за нов бюджет за 2023 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

Заплатите на хората са под 600 лв. - последна брутна заплата ",  а междинното възнагражкоментира пред БНР Малина Кованджиева, ръководител на профсъюз " Пътно дело " към КНСБ.

Средната заплата в регионалните пътни ръководства е 1000-1100, оптималната, посочи Кованджиева и я назова унизителна.

Хората взимат под 600 лв. - последна брутна заплата, съобщи Малина Кованджиева, ръководител на Синдикат " Пътно дело " към КНСБ. По думите й междинната заплата в регионалните пътни ръководства е 1000-1100, оптималната, което е под междинния размер за страната, и я назова унизителна. Липсват и положителни обществени придобивки. Кованджиева упорства и за застраховка " трудова акцидент " за чиновниците.

 Снимка: БТА

По думите на зам.-председател на Синдикат " Пътно дело " Димитър Коцев заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца . Той сподели, че чиновниците в АПИ са с ненормиран работен ден. Нашата работа е техническа - от превантивни поправки на републиканската пътна мрежа, замяна на пътни знаци, действия при произшествия, уточни Коцев. Той не е склонен с упреците, че при проблем с поддръжката на пътищата се упреква АПИ. Според него през годините никой от управлението не е обяснил естеството на работата.

 Снимка: БТА

Поддържащи компании има, които подписват контракти за осъществяване на ремонтите, ние сме надзорен орган, който следи за настоящите поправки, съгласувани преди този момент, уточни Коцев.

Демонстрантите чакат и среща с Венцислав Ангелов, новият ръководител на Управителния съвет АПИ. Протестиращите ще се подпишат и декларация със своите претенции, която ще му връчат.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР