Стопкадър Нова ТвПетел следи какво се случва, след като голяма

...
Стопкадър Нова ТвПетел следи какво се случва, след като голяма
Коментари Харесай

Осъдената от АЕЦ „Козлодуй”: Искат да ослепея и онемея, за да не виждам нарушенията

Стопкадър Нова Тв

" Петел " следи какво се случва, откакто огромна наша атомна електроцентрала осъди здравна сестра.

АЕЦ „ Козлодуй “ съди здравна сестра за половин милион лв.. Според вече бившата служителка на територията на електроцентралата се правят систематични нарушавания.



Наталия Станчева подава десетки заявки за достъп до социална информация, вследствие на които излиза наяве, че Службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той прави фиктивни лекарски прегледи на чиновниците на нуклеарната централа, твърди дамата.

„ АЕЦ „ Козлодуй ” желае аз да онемея и ослепея, с цел да не виждам нарушаванията. Не мога да си го разреша. Работниците не заслужават това отношение. В първия миг не можах да отвръщам, тъй като не имах вяра че може да се случи. Не позволявам, че в страна от Европейски Съюз държавно дружество ще си разреши да реагира по този метод, като изиска от жител сума, която е непостижима съвсем за никой в страната. Каквото и да направя, не мога да събера парите ”, изясни пред Нова Тв Наталия Станчева.

„ Подадох над 70 заявки за достъп за социална информация. Бях уволнена преди година и половина, тъй като отхвърлих да правя медицински прегледи, които не са в моята подготвеност. След 3 инстанции съдът ме възвърне на работа. По време на делото изникнаха данни, които водеха към странни нередности и нарушавания. Едно от тях е, че в региона на 5 блок има поликлиника. Там работех. Тя няма регистрация нито по Закона за лечебните заведения, нито по Закона за здравето. Контролните органи направиха инспекции. В протоколите е записано едно и също – съществуване на противозаконна здравна активност. Издадоха наставления. Преди години може би нормативната уредба в страната го е разрешавала, само че в последните 25 години разпоредбите се трансформираха. В момента работодателят си е наел лекари, които правят здравното наблюдаване на работещите в електроцентралата. Те са под цялостен надзор от АЕЦ. Работодателят упражнява цялостен надзор върху своите служащи. Прегледите са фиктивни ”, безапелационна е някогашната работничка в електроцентралата.

По думите ѝ служителите там се опасяват да си търсят правата.

„ Съпругът ми работи там, само че преди към месец го повика от управлението и му оповестиха, че в случай че не престана да се занимавам с тях и той ще бъде уволнен ”, посочи дамата.  

Екип на NOVA потърси компанията за коментар. Оттам дадоха отговор документално. В позицията им се твърди, че искът е заведен от предходното управление, а сегашното ще проучва и ще вземе такова решение, с което да резервира репутацията на сдружението и положителните практики по отношение на достъпа на информация. И допълват, че почитат правото на жителите да бъдат осведомени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР