Стопански съвет, ръководен от директора на Североизточното държавно предприятие инж.Веселин

...
Стопански съвет, ръководен от директора на Североизточното държавно предприятие инж.Веселин
Коментари Харесай

Горски обсъждаха мерки срещу чума по свинете

Стопански съвет, управителен от шефа на Североизточното държавно дружество инж.Веселин Нинов, разисква една от най-наболелите през последните седмици тематика – разпространяването на заболяването африканска чума по свинете.

До момента са извършени срещи с ловни сдружения в граничните региони Генерал Тошево и Балчик, а през идната седмица сходни събирания ще има в Добрич и Тервел. За следващ път инж. Веселин Нинов подчертава върху това, че оптимално би трябвало да се форсира отстрела на диви прасета, при съблюдаване на сегашните нормативни условия. Той уточни, че това е единствената предварителна защита, която ще даде положителни резултати, тъй като в противоположен случай страната ще търпи загуби в огромни размери. Само за обезщетяване на свиневъдите, в случай че чумата влезе в България, ще бъдат нужни 300 милиона лв..

Директорът на СИДП разпореди срещи с ръководителите на ловни дружини да бъдат проведени във всички стопанства доникъде на месец юли, с цел да може плануваните ограничения да се приложат допустимо най-бързо и да дадат резултат. В четвъртък в Шумен ще заседават специалисти в дивечовъдните сектори към Държавните горски стопанства. Подобна среща ще има и във Варна, а в Балчик е следващото събиране с ръководители на ловни дружини, с цел да се обсъдят ограничения против чумата.

На стопанския съвет в сряда беше регистрирано и осъществяването на лесокултурните действия, като шефовете на стопанства показаха какъв брой декара с нови гори ще залесят до края на годината и какво се прави за младите насаждения.

45% е общият % на осъществяване на реализацията на дървесина от стопанствата в обсега на СИДП към днешна дата. Инж. Нинов сподели, че резултатите са повлияни от тежките метеорологични условия през първото шестмесечие на тази година, само че макар

това осъществяването все още е положително. Отлично са се справили през първата половина на годината ДГС-Омуртаг, ДЛС-Паламара, ДГС-Търговище, ДГС-Провадия и ДГС-Добрич. Изпълнението при тези пет стопанства е над 50% по отношение на годишния проект.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР