Стопани от ямболското село Безмер излязоха на протест срещу евтаназирането

...
Стопани от ямболското село Безмер излязоха на протест срещу евтаназирането
Коментари Харесай

И стопаните от село Безмер отказват да умъртвят животните си

Стопани от ямболското село Безмер излязоха на митинг против евтаназирането на домашните свине, заяви БНР.

В знак на недовoлство те имат намерение краткотрайно да затворят пътя от селото към авиобаза " Безмер ". Стопаните настояват, че животните им са здрави, а обектите им - регистрирани и не се постанова да бъде прилагана крайната мярка заличаване.

Около 40 стопани останаха на пътното платно за повече от час, само че до усложнение на придвижването не се стигна, поради обходни направления.

Въпреки че срокът, в който трябваше да умъртвят прасетата си, изтече на 2 август, в Безмер не престават да гледат животни. Стопаните са безапелационни, че няма да отстранен прасетата си, защото са здрави и не страдат от никакви болести. А в случай че ги унищожат, ще унищожат и поминъка си.

По информация на кмета на селото Росен Русев в Безмер е имало към 260 свине, само че какъв брой от тях са отстранени не е ясно. Стопаните желаят и съответни компенсации.

Стопаните упорстват, че от време на време ще блокират пътя, до момента в който някой от ръководещите не им обърне внимание.

Междувременно блокадата от протестиращи стопани на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре продължава седми ден.

Според тях и съгласно полицията нощта е минала умерено, без произшествия и провокации.

Сред настояванията на стачкуващите е домашните ферми с до пет животни да бъдат регистрирани, а компенсациите за убито животно в частен двор, да бъдат както за промишлените ферми.

Припомняме, че по-рано през днешния ден стана ясно, че основният прокурор Сотир Цацаров е наредил инспекция за нарушавания на БАБХ.

Министътър на околната среда и водите Нено Димов пък съобщи пред Българска национална телевизия, че ще се изкача да мине рецесията с чумата по свинете, запредприемат нови ограничения.

Вчера, 7 август, омбудсманът Мая Манолова акцентира, че властта желае да трансферира безхаберието си на хората.

Ден преди този момент омбудсманът участва на митинг в Първомай, където настоя страната да обезщети притежателите на свине.

Малко преди този момент на брифинг от Минитерството на земелието оповестиха, че страната ни ще получи 13,9 млн. лева финансова помощ от Европейски Съюз за справяне на чумата.

От Българска социалистическа партия пък предложиха Борисов да събере ветеринари и ловни дружинкикато ограничения за битка със болестта.

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която не разрешава лова в регионите с африканска чума по свинете.

На среща с кметовете от област Пазарджик министър председателят Бойко Борисов даде обещание свиневъдите да бъдат обезщетени с 300 лева на двор, на което Корнелия Нинова съобщи, че с 300 лева Борисов се подиграва с паниките на хората. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР