Стопани на кучета и котки, които не консумират месо и

...
Стопани на кучета и котки, които не консумират месо и
Коментари Харесай

Веганите изтрещяха! Подлагат домашните си любимци на смъртоносни диети, за да...

Стопани на кучета и котки, които не употребяват месо и скотски артикули, все по-често трансформират домашните си любимци във вегани. Това излиза наяве от изследване на в. „ Телеграф ” измежду ветеринарните лекари в София, на които се е налагало неведнъж през последните месеци да одобряват за лекуване четириноги след тежки последици от диетите. Стоян В. е прибрал през есента на предходната година три кучета от улицата. „ Вече трета година ги храни без месо, млечни артикули и яйца”, споделя съседка на мъжа. „ Аз спасих тези животни, само че не с цел да ги разменя с живота на други почтени същества”, е обяснението на индивида за решението му. Юлия пък е вегетарианец от 10 години и не дава месо на лабрадора си Макс трета година.

„ Изучила съм куп литература, преди да го подложа на диета. Оказа се, че кучетата освен че не страдат от това, само че значително печелят от растителната храна, тъй като множеството днешни месни кучешки артикули се вършат от такава некачествена суровина, че въобще се чудиш по какъв начин нашите кучета са още живи”, уверена е Юлия. Основната причина обаче стопаните да принуждават любимците си да се хранят единствено със зеленчуци е нетърпимост към миризмата на месото, в случай че би трябвало да им го подготвят, споделят опита си ветеринари.

„ Наскоро имахме случай със приблизително огромно куче, което беше хранено със зеленчуци и понякога с кисело мляко в продължение на няколко години. Изглеждаше много зле – доста едва за породата и възрастта си, проскубано и даже нещастно”, изяснява доктор Десислава Маврова.

При кучетата неналичието на месо и скотски артикули се отразява по-бавно, в сравнение с при котките. Така и проблемите със здравето в началото са по-малки и последователно прогресират, което дава опция на стопани и лекари да се оправят със обстановката навреме.
„ При котките обаче е надалеч по-опасно, тъй като те са напълно месоядни. Все по-често стопаните желаят да приучат хищните си котки да са вегани от самото си раждане. В кабинета сме приемали малко коте, което единствено след две седмици на сходна диета имаше съществени проблеми с отделителната система и кристали в урината, което може да докара и до летален край”, изяснява още доктор Маврова.

Обикновено лекари и стопани се пробват да намерят междинен вид, от който всички да са удовлетворени, що се отнася до кучетата. При котките обаче експертите са безапелационни, че не би трябвало да се вършат опити.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР