Стомахът е крехък орган, който изисква деликатно отношение. Неправилното хранене,

...
Стомахът е крехък орган, който изисква деликатно отношение. Неправилното хранене,
Коментари Харесай

Десетте от най-полезните храни за стомаха

Стомахът е нежен орган, който изисква внимателно отношение. Неправилното хранене, стресът, тютюнопушенето и алкохолът, както и приемането на медикаменти - всички тези фактори могат да причинят неизправности в работата му. За страдание доста хора не схващат това, до момента в който не се сблъскат със болести на стомашно-чревния тракт.

Проблемите със стомаха могат да бъдат избегнати, в случай че започнете да се грижите за него и на първо място се храните вярно. Има дълъг лист от артикули, които имат позитивен резултат върху работата на този жизненоважен орган и предотвратяват развиването на гастрит и язва. Решихме да приказваме за 10 от най-полезните храни за стомаха.

Десетте от най-полезните храни за стомаха

Броколи

Броколи е една от най-полезните храни за стомаха: доставя на тялото бета-каротин, което значи витамин А, който възвръща стомашната лигавица и я защищава от инфекции. Броколите съдържат и необичаен витамин U, който възстановява равнището на киселинност в стомаха и форсира заздравяването на язви и ерозии, както и витамин С, който има противовъзпалителен резултат и ускорява метаболизма. В същото време най-полезното зеле е вареното на пара или печени броколи на фурната.

Овесени трици

 Десетте от най-полезните храни за стомаха

Овесените трици съдържат биологично дейни съставни елементи и обезпечават на организма хранителни субстанции. Но тяхната изгода не е единствено това: те основават предпазен пласт върху повърхността на стомашната лигавица, който предотвратява проникването на бактерии и предизвикват регенерацията на засегнатите тъкани.

Съвет: Можете освен да ядете трици, само че и да ги употребявате вместо брашно при печене, да вземем за пример за домакински самун.

Кисели млечни артикули

Кефирът, киселото мляко, сиренето, айряна и други ферментирали млечни артикули са извънредно потребни за стомашно-чревния тракт. Микроорганизмите в състава им възстановяват микрофлората в червата, усъвършенстват храносмилането и подтикват метаболизма.

Ленено семе

 Десетте от най-полезните храни за стомаха

Ленените семена водят по количество омега-3 мастни киселини, които са нужни за естествения метаболизъм. А маслодайната просвета има слузообразуващ резултат: обгръща стомашната лигавица, предпазвайки я от действието на солната киселина и нездравословните бактерии, извежда токсините и отпадъчните артикули от тялото. Ето за какво гастроентеролозите единомислещо поучават приемането на запарка от ленени семена при лекуване на стомашен гастрит.

Зехтин

Зехтинът има доста потребни свойства: употребява се освен в кулинарията и козметологията, само че и за лекуване и профилактика на стомашно-чревни болести. Попадайки в стомаха, маслото обгръща лигавицата и я защищава от формиране на язви, отстранява възпалението и възвръща засегнатия епител. Зехтинът дължи този резултат на скъпи съставни елементи в състава си като линоленова и олеинова киселини и витамини от група А, Е, К и D.

Зелен чай

Неслучайно на Изток е признато да се пие зелен чай преди и след хранене. Здравословната напитка подтиква секрецията на стомашен сок и покачва общия тонус на стомашно-чревния тракт, като по този метод предизвиква положителното храносмилане. Освен това зеленият чай има антибактериален резултат, тъй че е отлична предварителна защита на нездравословни микроорганизми, в това число Helicobacter pylori. Особено значимо е да отбраните стомаха през есента и пролетта, когато имунитетът понижава и тялото става уязвимо към разнообразни бактерии. Като профилактика на гастрит можете постоянно да пиете зелен чай или да пиете курс на метабиотици.

Ферментирало кисело зеле

 Десетте от най-полезните храни за стомаха

Чудодеен артикул – скъп асистент за организма, в това число и за стомаха. Киселото зеле ни доставя с витамини C, A, B, K и U и по този метод защищава от възпалителни процеси, гастрит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.

Бадеми

Друг правилен съдружник на метаболизма. Благодарение на съществуването на фибри, етерични масла и някои гликозиди, бадемите подтикват производството на потребни бактерии, които форсират метаболитните процеси, възстановяват равнището на киселинност в стомаха и оказват помощ за справяне с нарушавания на стомашно-чревния тракт. На Изток скъпите свойства на ореха са оценени преди няколко века: там той се употребява интензивно за лекуване на гастрит и други стомашни болести. Основното нещо е да го употребявате деликатно, защото при всичките му преимущества бадемите са висококалоричен артикул.

Джинджифил

Чудодейната фалшификация от дълго време се употребява за нормализиране на храносмилането: ускорява кръвообращението, като по този метод усъвършенства метаболизма. Освен това джинджифилът, богат на аминокиселини и етерични масла, е отличен асистент в битката с Helicobacter pylori и други патогенни организми. Той убива бактериите и също по този начин понижава възпалението на стомашната лигавица. Ето за какво в южните страни, където топлият и мокър климат основава условия за размножаване на нездравословни микроорганизми, джинджифилът се прибавя към съвсем всички ястия.

Морски водорасли

 Десетте от най-полезните храни за стомаха

Водораслото Келп е един от най-хубавите „ другари “ на стомаха и червата. Съдържа доста биологично дейни субстанции, които имат удобен резултат върху микрофлората на стомашно-чревния тракт, а хлорофилът в състава му има изразено противовъзпалително деяние. В допълнение, водораслите предизвикват отстраняването на радионуклиди, шлаки и други токсични артикули от тялото, което може да провокира инфектиране на лигавицата на храносмилателната система.

Вижте още кои храни провокират проблеми със стомаха.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР