Столицата на Германия Берлин може да въведе 1500 евро базов

...
Столицата на Германия Берлин може да въведе 1500 евро базов
Коментари Харесай

Европейска столица може да въведе €1500 базов доход

Столицата на Германия Берлин може да вкара 1500 евро базов приход в недалечно бъдеще. Предложението е на кмета на града Михаел Мюлер, който прикани за преустановяване на актуалната противоречива система за обществени помощи (Hartz IV).

Вместо нея всеки незает гражданин на немската столица би трябвало да има право да получи " взаимен базов приход ".

Настоящата обществена система е една от най-важните елементи от огромната промяна на трудова промяна в Германия, призната в средата на предходното десетилетие от тогавашното съдружно държавно управление, ръководено от Герхард Шрьодер.

Реформите доста утежниха изискванията, при които хората могат да претендират за обществени помощи или компенсации за безработица. Получателите са задължени постоянно да посещават срещи и да демонстрират, че интензивно търсят работа. Безработните германци сега получават по 416 евро на месец.

Реформите имат забележителна роля за намаляването на безработицата в Германия до исторически ниски равнища, само че критиците настояват, че те са задълбочили неравенството сред богатите и бедните.

Мюлер също признава триумфа им, само че счита, че не е имало задоволително " обществено приемане " и към този момент е време " да постави завършек на съществуващата система ". Неговото контрапредложение е въвеждането на базов месечен приход в размер на към 1500 евро, част от който ще отива за пенсионни вноски.

Градоначалникът акцентира, че не става дум за повсеместен базов приход, защото хората ще би трябвало да работят, с цел да се възползват от него. Освен това заплащанията няма да са налични за всички.

По-скоро ще ги получават безработните, само че единствено когато са подготвени да правят работата, която им се предлага.

" Солидарността се практикува в двете направления: страната е в взаимност, тъй като поддържа хората и им дава работата, от която се нуждаят. И назад, те внасят труда си в области, които облагодетелстват нашата общественост ", показва Мюлер.

Според кмета има доста работни позиции, които се нуждаят от попълване, като придружители в рейсове и влакове. В бъдеще те биха могли да се трансфорат в работни места като част от нова система.

Но това няма да бъде " насилствен труд ". " Става въпрос за воля ", означи градоначалникът. Онези, които не желаят да правят работата, ще получават актуалните обществени помощи.

В момента в Берлин има към 160 000 безработни, а към 46 000 от тях са без работа от повече от една година.

" Тази система няма да реши проблемите на всичките 160 000 безработни, само че в случай че създадем 5000 или 10 000 работни места първоначално, към този момент сме постигнали доста ", счита Мюлер.

Той обаче признава, че не може да извърши проекта си без поддръжката на федералното държавно управление.

" Разчитаме на финансиране на системата ни за обществена сигурност, която се финансира от федералното държавно управление. Това значи, че имаме потребност от тяхното единодушие ", напомня кметът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР