Столица на голяма европейска държава отново ще се управлява от

...
Столица на голяма европейска държава отново ще се управлява от
Коментари Харесай

Опозицията си върна властта в Берлин

Столица на огромна европейска страна още веднъж ще се ръководи от опозицията.

Опозиционният Християндемократически съюз (ХДС) води на изборите за локална власт в немската столица Берлин с 27,5% от гласовете, оповестиха европейските медии в неделя, базирайки се на екзитполове.

Според техните данни Социалдемократическата партия на Германия на сегашния немски канцлер Олаф Шолц е победена с 18,5% от гласовете. Зелената партия получава почти същия брой гласове.

Отбелязва се, че за първи път от 20 години ХДС печели най-вече гласове в Берлин, до момента в който резултатът на социалдемократите в немската столица е най-лошият за партията от десетилетия насам.

Резултатите от тези избори и съдружните договаряния ще дефинират новия кмет на столицата и състава на Камарата на депутатите в Берлин.

Предишните избори в немската столица се организираха през есента на 2021 година, само че Конституционният съд разгласи резултатите за невалидни след поредност от тъжби от политически партии и беше разпоредено провеждането на нови избори, написа

Европейските медии означават, че резултатите от локалните избори в Берлин демонстрират трендовете, които се следят на национално равнище в Германия през последните месеци - утежняване на позициите на Социалдемократическата партия и усилване на консервативната съпротива.

" Фигаро " написа, че гласуването се е състояло на фона на високата инфлация в страната, дебата за оръжейните доставки за Украйна и възходящия поток от имигранти в Германия.

Асошиейтед прес заяви, че главните проблеми на берлинчани по време на гласуването са били повишението на цените на наемите и недоволството от просветителната система.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР