Столичният общински съвет (СОС) въвежда нови правила за използването на

...
Столичният общински съвет (СОС) въвежда нови правила за използването на
Коментари Харесай

Нов ред и правила за използването на пиротехнически средства в София


Столичният общински съвет (СОС) вкарва нови правила за потреблението на пиротехнически средства.

Промените засягат използването на пиротехнически средства от категория " Ф2 " и " Ф3 ", които са главният източник на звук и стрес. Употребата на пиратки и бомбички от тези категории се употребява единствено и само измежду позволение на районния кмет.

Десет дни преди събитието (семейното празненство или друго) се подава заявление по пример, където се изписва по кое време, къде и какво пиротехническо средство ще се употребява. След това се произнася районният кмет и преценя дали да даде позволение за приложимост.

Наредбата не разрешава изрично използването на пиротехника в междублоковите пространства, към лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и църкви.

Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лева за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лв.. Контролни органи по наредбата се планува да бъдат Министерство на вътрешните работи посредством профилираните си звена, както и Столичният инспекторат и структурите на общината съгласно наредбата.

Промените в Наредбата са стимулирани от множеството сигнали и недоволства от жители от неконтролируемите гърмежи в резултат на използването на пиротехнически средства.

Има и петиция, подписана от над 15 000 жители по отношение на нуждата от предприемане на ограничения в тази посока, защото в София има над 5000 деца от аутистичния набор, които страдат в резултат на използването на пиротехнически средства.

Подкрепа е декларирана и от Фондация " Четири лапи " заради директното въздействие на пиротехническите средства върху домашните животни. Поради тази причина София посрещна Нова година със светлинно шоу и без заря.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР