Столичният общински съвет (СОС) ще направи днес осми пореденопит да

...
Столичният общински съвет (СОС) ще направи днес осми пореденопит да
Коментари Харесай

Осми опит на Столичния общински съвет да избере председател

Столичният общински съвет (СОС) ще направи през днешния ден осми следващ опит да избере ръководител , откакто последният подобен още веднъж беше несполучлив. Заседанието ще стартира в 10:00 часа, а единствената точката в дневния ред на идното съвещание, обявено на уеб страницата на СОС, е избор на ръководител.

Първото съвещание на новия Столичен общински съвет след извършените на 29 октомври 2023 година избори за общински съветници и за кметове беше на 13 ноември 2023 година

На последното съвещание, което се организира на 25 януари, СОС подложи на гласоподаване три кандидатури за ръководител. От " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) предложиха ново име - това на общинския консултант Цветомир Петров, от " ИТН " предлагането остана непроменено - Пламен Данаилов, претендентът на " Българска социалистическа партия за България " още веднъж бе Диана Тонова. От ГЕРБ–СДС и " Възраждане " не предложиха претенденти.

След две гласувания съветниците не съумяха да съберат болшинство към нито една от кандидатурите. Съгласно правилника за организацията и активността на Столичния общински съвет и Столичната общинска администрация, с цел да бъде определен ръководител, за него би трябвало да са дали своят вот повече от половината общински съветници (31). Общо в СОС има 61 общински съветници.

В края на предходната седмица кметът на София Васил Терзиев сподели, че е оптимист, че на 8 февруари ще съумеят най-сетне да изберат ръководител на Столичния общински съвет.

Надявам се разсъдъкът да надделее и да намерим решение, което да разсече Гордиевия възел в Столична община, съобщи общинският консултант от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( " Спаси София " ) Бойко Димитров в позиция, изпратена до медиите.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов организира заседание на партийната конструкция в София, с цел да запознае персонално народните представители, общинските съветници и ръководителите на региони в столицата с политическата обстановка, обвързвана с блокажа на Столичния общински съвет. Борисов разяснява с присъстващите решенията, които следва да бъдат подхванати както в София, по този начин и на национално равнище.

От ГЕРБ показаха, че групата им в СОС декларира изрично, че не взе участие нито в „ сглобки ” , нито в „ заварки ” с хора, чиято победа сега е обект на следствие и инспекция от страна на институциите.

В понеделник от Българска социалистическа партия обявиха, че не водят диалози за сформиране на общо болшинство с „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (Спаси София) и ГЕРБ в Столичния общински съвет по отношение на голям брой журналистически въпроси, отправени към тях.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов разяснява, че „ В софийския общински съвет са се разбрали за коалиция, която ще включва ПП-ДБ, ГЕРБ, Българска социалистическа партия и някои по-малки корупционни метастази от „ Синя София “ и МВРО ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР