Столичният общински съвет /СОС/ на 16 декември се очаква да

...
Столичният общински съвет /СОС/ на 16 декември се очаква да
Коментари Харесай

София: Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени в пет метростанции

Столичният общински съвет /СОС/ на 16 декември се чака да одобри решение за въвеждане на пилотен план за слагане на шест броя автоматизирани, външни дефибрилатори от най-ново потомство, които ще бъдат сложени в специфични шкафове в пет от най-натоварените метростанции в столицата.

Шестият дефибрилатор ще бъде за дирекция "Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община, оповестиха на конференция в Столичната община Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет /СОС/ и проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС и един от изтъкнатите кардиолози у нас. "Таванът " за закупуване на шестте дефибрилатора и шкафовете за тях, избрана в отчета на СОС, е 40 хил.лв. с Данък добавена стойност.

На 16 декември предлагането за закупуване на апаратите следва да бъде утвърдено от СОС, а от февруари следващата година да бъдат сложени в шкафове на забележими, предпазени места в метростанциите. 240 хиляди души на ден употребяват метрото, а достъпът на кола за спешна помощ до метростанциите по-труден, уточни Георгиев. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, в Люлин, Министерски съвет "Витоша ", НДК. За работа с дефибрилаторите ще бъде подготвена част от личния състав на софийското метро, осведоми Георгиев.

Иво Петров уточни, че отдавнашна фантазия на Дружеството на кардиолозите в България е инсталирането на тази инсталация на публични места. Най-малко четири хиляди българи умират заради неочаквана сърдечна гибел, сигнализира Иво Петров. Това е една ужасяваща картина, разяснява той и добави, че по данни на "Метрополитен " сред 10 и 12 души годишно умират от неочаквана гибел в метрото. 70 % е вероятността човек да бъде избавен, в случай че в границите на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация, сподели Иво Петров. Той добави, че неведнъж са се нараснали случаите на сърдечни проблеми след прекарана зараза с COVID-19.

Той осведоми, че преносимите дефибрилатори са безусловно безвредни и могат да бъдат използвани от непрофесионалсти в региона на медицината и опазването на здравето, защото софтуерът дефинира дали би трябвало да се направи електрически разряд или не, т.е. уредът не може да бъде употребен непозволено, увери Петров. Той благодари на общинските съветници в СОС за единомислещата поддръжка за развиването на този пилотен план в бъдеще.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР