Столичният общински съвет прие новите условия за договора за концесия

...
Столичният общински съвет прие новите условия за договора за концесия
Коментари Харесай

Общинските съветници приеха новите условия за концесията на "Софийска вода"

Столичният общински съвет одобри новите условия за контракта за концесия на " Софийска вода ". Съществената разлика е, че концесионерът се задължава да изплати заемите си към Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) до 2021 година Това ще разреши на акционерите в компанията - общинското сдружение " Водоснабдяване и канализация " и френската " Веолия " да си разпределят дивиденти до 2025 година

Ако компанията не извърши това обвързване, Столичната община ще може да приключи контракта. " Софийска вода " има два заема към Европейска банка за възстановяване и развитие за общо 105 млн. лв.. Погасяването на дълга ще бъде опция с нови два заема - от " Сосиете женерал експрес банк " и " Сибанк ". Те ще са на доста по-ниска рента от сегашната 5.2% на 1.35%.

С новите условия не се планува нова смяна на цената на водата, друга от към този момент утвърдената от Комисията за енергийно и водно контролиране с бизнес проекта на сдружението до 2021 година Дотогава остава задължението на " Софийска вода " да влага по 40 млн. лв. годишно във водопреносната мрежа. Въвежда се и изискването сред 2022 и 2025 година, когато изтича концесията, сдружението да влага най-малко 165 млн. лв..

Освен това концесионерът годишно ще отпуска по 1.5 млн. лв. за планове, които Столичната община ще показва

Новите условия плануват, че " Софийска вода " ще уведомява Столичната община за общински поръчки, които са за над 300 хиляди лв., вместо за над 500 хиляди лв., както е в този момент. опция " Софийска вода " да не може да бъде възложител на поръчки. Причината е, че съгласно тълкуването на последните промени в Закона за публичните поръчки, съгласно които сдружението не може да афишира публични поръчки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР