Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2018 г.,

...
Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2018 г.,
Коментари Харесай

След серия от скандали: Приеха бюджета на София за 2018 г. , ето колко е

Столичният общински съвет одобри бюджета на София за 2018 година, предава „ Фокус “. Общинските съветници гласоподаваха с 42 гласа „ за “, 14 „ срещу “ и 0 „ въздържали се “.

По време на дебатите общинският консултант Иван Таков от Българска социалистическа партия съобщи, че бюджетът е заченат в неистина. „ Общинските съветници бяхме прелъстени и излъгани. Единственото достолепие на бюджета, което чух е, че бил рекордно огромен. Поставихте и различен връх – най-голямото несъблюдение на вашата горделивост – на капиталовата стратегия. 210 млн. лева са неизразходваните средства. Това е следващият бюджет, в който липсва цялостна тактика за развиването на София.

Този бюджет за нас не е добър и по тази причина няма да го подкрепим “, съобщи той. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че бюджетът на София за 2018 година е над 1,5 милиарда лева и е доказателство за положителното финансово положение на общината. „ Преди към месец в края на 2017 година представихме пред СОС плана за бюджета през 2018 година

След това се организира и обществено публично разискване. Имаше задоволително време за оферти и полемики. Благодаря на всички сътрудници за това, че работиха интензивно за навременното правене на плана за бюджет. Подготви се един добър план на бюджет. Днес обсъждаме плана за бюджета на София за 2018 година в размер на 1,5 милиарда лева, което е с 220 млн. лева повече спрямо този за 2017 година “, съобщи Фандъкова. Лидерът на БСП-София Калоян Паргов съобщи, че ще бъдат с чиста съвест да не поддържат за следващ път еднакъв бюджет, защото той не взема решение нито един проблем на София.

Председателят на финансовата комисия Орлин Алексиев му отговори: „ проличава си, господин Таков, че не сте яли кекс нощес “. Войслав Тодоров от „ Сердика (АБВ, Български соациалдемократи) добави, че има повече пари, само че ги харчат за ежедневни разноски, а не за вложения. „ Разходите по непорочност са значими, само че те са нещо, което минава и отпътува. Имаме едва обмисляне на приходите на общината “, разяснява той. Иво Божков от Реформаторския блок съобщи, че нещата не би трябвало да се одобряват персонално. „ Вслушайте се във всяка една рецензия, тъй като няма безгрешни хора. Бюджетът на София е оценка на метода на ръководство на града. Моята оценка и на хората, които няма да поддържат този бюджет е, че София се ръководи зле. 10 години откакто заварихте казуса с местата в детските градини, 10 години по-късно се влиза с връзки. Трафикът на коли е неовладян.

Тази политика на общината е неуспех, тъй като безпристрастните и точни статистики демонстрират потребителите на градския превоз понижават. Софиянци не избират градския превоз за напредване, тъй като той не е задоволително комфортен и на ниска цена от алтернативата кола “, разяснява Божков. Николай Стойнев от ГЕРБ в имитация съобщи, че парите на общината са обезпечени. Председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева посочи, че няма дефицит в детските градини и че колите са скъпи. По думите ѝ услужливо се пропуща, че с градския превоз може да се пътува и с карти, освен с еднократен билет. Трайчо Трайков от Реформаторския блок уточни, че това е третият бюджет, който се дискутира.

„ Аз и доста други дадохме доверие на първия бюджет. Пред идната година видяхме какво може да се усъвършенства и подкрепихме основаването на работната група за това какво би трябвало да залегне в бюджета. Бюджетът е безвреден артикул на хора, които си схващат от занаята. Идеята е да може да се обобщят по- огромни политики, финансово изразени от огромни групи от хора от града. Ето това не виждам към момента по какъв начин става “, добави той. Зам.-председателят на Столичния общински съвет от групата на Българска социалистическа партия Милка Христова съобщи, че не се е трансформирала технологията на съставянето на бюджета.

„ За поредна година узнавам за съществени планове от медиите. Нормално ли е да получа на 15 януари бюджета, да внеса промени на 18 януари и да ми бъде казано, че съм закъсняла. Само преди 1 година се обединихме, че тази година би трябвало да бъде друга “, разяснява Христова и добави, че запазена марка се е трансформирало лепенето на павета в София. Тя обаче открои, че Столична община несъмнено се е обърнала с лице към лечебните заведения.

„ Бюджетът има и своите мощни страни, само че за жалост слабостите са доста повече “, заключи Милка Христова. Малина Едрева добави, че няма различен кмет, който постанова такива наказания и гаранции за обектите. Зам.-кметът на София доктор Тодор Чобанов съобщи, че в никакъв случай в историята в този град не са се строили толкоз доста детски градини и учебни заведения, както през последните години. По думите му броят на децата е достигнал до 48 300. Той посочи, че задачата им е да разпределят отмерено детските градини и ясли. В началото на съвещанието Симеон Славчев от Политическа група 5 предложи ограниченията за въздуха да се регистрират и разискват всяка седмица, както и да бъде основана екополиция, посредством която ще може бързо и елементарно да се приложат тези ограничения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР