Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че иска да се възстановят

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че иска да се възстановят
Коментари Харесай

Ще тръгне ли пак Княжевският лифт?

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че желае да се възстановят Княжевският въжен превоз и Драгалевският въжен превоз като са заделени 60 000 лв. за това.

„ Позицията на Столична община е доста ясна - желаеме да бъдат възобновени Княжевският въжен превоз, след това и Драгалевският въжен превоз. Това да стане съгласно настоящия проект на Витоша, който въпреки изминал, е настоящ заради неналичието на нов. Работим по двата плана. “

Фандъкова е получила увещание от притежателя, че има желанието да влага, само че " все нещо се случва, че не се получава ".

" Поискахме и Столичният общински съвет позволи да възложим на външни специалисти, които да огледат и да дадат мнение за опцията за възобновяване на Княжевския въжен превоз. Собственикът апелира тази заповед. На първа инстанция е доказано това решение на СОС и считам, че може да стартираме реализацията му ”, разяснява тя и добави, че без значение дали притежателят ще спомага или не, лифтовете ще бъдат възобновени.

" В момента главният ни спор е има ли техническа опция за възобновяване на Княжеския въжен превоз във разновидността, в който е сега. Първо имахме уверението, че има такава техническа опция, а по-късно мнението на притежателя беше, че няма такава. Бихме желали да проверим това с други специалисти ", изясни още Йорданка Фандъкова.

Княжевският въжен превоз е издигнат през 1962 година и е първият кабинков въжен превоз в България. Началната му станция е в кв. „ Княжево “, а крайният при Копитото. Дължината на линията е 1900 метра и се е изминавала за 11 минути, а капцитетът е бил 600 души на час. След повреда при започване на 90-те години лифтът е спрян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР