Столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на Подробен

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на Подробен
Коментари Харесай

Фандъкова: Конфликтните предложения в плана за Борисова градина да отпаднат

Столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на Подробен организационен проект на Борисова градина

© Георги Кожухаров Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще изиска промени в устройствения проект на Борисовата градина, тъй че съвсем всички противоречиви оферти да отпаднат. Това стана ясно по време на публичното разискване на документа в сряда вечерта, на което участваха стотици жители, представители на общината и неправителствения бранш. Фандъкова настоя конната база и " Спортна София " да се запазят на сегашната си локация, а не да се местят в посока гара Пионер, както планува проектът. Тя изиска още да не се построява Климатично учебно заведение - постройка, която съгласно създателите на проекта е съществувала през 30-те години на предишния век и е служела за нещо като лятно градинарско учебно заведение. Тази концепция провокира съществено публично неодобрение, тъй като предвиждаше строителство (възстановяване на три архитектурни обема) в резерватната част на парка сред Маймунарника и къпалнята " Мария Луиза ".

Авторите на проекта - проектантски екип с началник арх. Атанас Ковачев, предлагаха и " атракционна железница " и " една доста дребна с културна функционалност " на гара Пионер, както изясни арх. Ковачев. Кметът Фандъкова съобщи, че общината има други проекти за мястото, които не включват тези неща. " Имаме съвсем готово предложение за линеен парк с пешеходна и велосипедна съгласуваност. Вече го видях, направен е от арх. Здравко Здравков. Ще го внесем като предложение ", съобщи кметът.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Аз съм за запазването на парка във типа, в който е, и не мисля, че е нужна специфична алея към обелиска на Братската могила ", уточни още Фандъкова. Тя сподели, че се е наслушала на доста операции около документа, като да вземем за пример, че планът е минал през нея за утвърждение. " Няма такова утвърждение, няма такова минаване, имаше полемика при основния проектант. Има решение на Столичен общински съвет за заданието, взето с съвсем цялостно болшинство и подкрепено от съветници на ДСБ ", сподели столичният кмет. Тя сподели още, че вчерашното показване на проекта е " първичен стадий " и ще има толкоз разисквания, колкото е належащо. Следващото разискване на проекта ще е на 26 юни.

Спорните оферти: паркиране, музей, нов стадион

Кметът Фандъкова не загатна нищо за друга противоречива концепция - да се построи музей на зелена София на мястото на автокъща " Капитолия ", която би трябвало да бъде отстранена. Арх. Ковачев изясни, че там и в този момент има три здания - на " Капитолия ", на метрото и на " Паркове и градини ". " Преосмисляме тези три здания, махаме ги и вършим една ". Нямало да се лишава зелена повърхност, а противоположното - на мястото на автокъщата ще се възвърне почвен пласт от 1.5 м и ще се засади висока дървесна растителност. " Ако всички имат друго мнение и експертният съвет реши, ще се съобразим. Няма да има музей. Но " Капитолия " не може да остане на това място ", съобщи арх. Ковачев.

Спорно остава предлагането за отделяне на паркинги за нови 1120 автомобила: подземни под " Капитолия " и под гара Пионер, надземни по ул. " Кирил Видински ", зад телевизионната кула и още веднъж на гара Пионер. Природозащитни организации пък разкритикуваха методологията за снимане и разбор на заболели и рискови дървета, която да докара до доста по-голяма от нужната сеч. " Днес урбанизацията и степента на застрояване е толкоз висока, че всяка зелена територия е доста по-важна за жителите, в сравнение с възобновяване на някакви здания от предишното. България е в наказателна процедура поради мръсния въздух и паркът ни предлага една услуга, доста по-ценна от всичко друго ", съобщи Ирина Матеева от " Българско сдружение за отбрана на птиците ".

Други присъстващи обаче се оповестиха за ново строителство. Адв. Стансилав Трендафилов, който съобщи, че съставлява ЦСКА и притежателя Гриша Ганчев, сподели, че клубът изрично желае да строи нов стадион, а не да прави реорганизация на съществуващия от 1967 година " За 20 дни събрахме 90 хиляди подписа в поддръжка на нашето искане, то е подкрепено и от страната ", съобщи адв. Трендафилов. " Не желаеме да падне нито едно дърво при построяването на този чисто нов обект. Нашият притежател е сериозен природолюбител и се бори с противозаконната сеч ", сподели още юристът.

Арх. Ковачев му отговори да си внесе предлагането и най-много да изясни по какъв начин ще стават методите, обслужването и паркирането. " Не виждам огромни спортни събития в Борисовата, това, което става с шума, с вандализма, не можем да го допуснем и не желаеме да разширяваме стадионите. Планът планува покриване на трибуните, реорганизация, само че в сегашната им чаша ", съобщи арх. Ковачев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР