Столичната община връща такса “тротоарно право в пълния ѝ размер

...
Столичната община връща такса “тротоарно право в пълния ѝ размер
Коментари Харесай

Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер

Столичната община връща такса “тротоарно право ” в цялостния ѝ размер от 1 април тази година. Таксата беше понижена през есента на 2019 година поради пандемията от COVID-19 и за да се облекчи бизнесът, и от този момент се събира в повърхностен размер. 

Във връзка с възобновяване на размера на таксата основният проектант на София Здравко Здравков е изработил и изпратил специфични инструкции, които да подкрепят притежателите на заведения при осъществяването на условията на наредбата за преместваемите обекти. Те е належащо да приготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти. Целта е да бъде предпазен ползата на жителите и пешеходците, които би трябвало да могат да употребяват по-удобната и по-безопасна част от тротоара.
 Снимка Столична община
Очакваните спомагателни доходи в хазната на Столичната община от връщането на цялостния размер на такса “тротоарно право ” са към 1,2 млн. лева годишно.

Данните от касовото осъществяване на бюджета на общината демонстрират, че през 2020 година и 2021 година постъпленията от тази такса са били общо с 2,2 млн. лева по-малко.

Според Националния статистически институт броят на нощувките в София през 2022 година се е изравнил с този през 2019 година, а туристическият бизнес - този на хотели, питейни заведения и заведения за хранене, е на равнищата отпреди пандемията от COVID-19. 
 Снимка Столична община
По данни на Националната организация по приходите оборотът на бранш " Ресторанти и хотели " през 2022 година е 4,6 милиарда лева, само че импортираните налози и осигуровки понижават - бранш " Ресторантьорство " е внесъл 383,7 млн. лева през 2022 година, което е с 41,9 млн. лева по-малко от преди епидемиологичната 2019 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР