Столичната община вече работи с прогнози за състоянието на въздуха

...
Столичната община вече работи с прогнози за състоянието на въздуха
Коментари Харесай

Лорита Радева, председател на Комисията по опазванена околната среда в СОС, пред „Труд“: Предлагаме екостикери за автомобилите

Столичната община към този момент работи с прогнози за положението на въздуха в София 48 часа напред. Миналата седмица бяха показани предложенията за ограничения за по-чист въздух. Сред тях е двойното нарастване на цената за паркиране в синята зона в дни с нараснало запрашаване. Обмисля се и по-евтин градски превоз в избрани дни, като може да се стигне даже до безвъзмезден подобен. „ Труд “ потърси за коментар по тематиката за въздуха в София ръководителят на Комисията по запазване на околната среда в Столичния общински съвет Лорита Радева .

– Г-жо Радева, усъвършенства ли се качеството на въздуха в София както увери министър Нено Димов? Само фините прахови частици ли остават като главен замърсител?
– Ние направихме разбори на положението на въздуха на София за интервала от 2011г. до 2016 година при подготовката и приемането на обновената стратегия на Столична община за ръководство на качеството на атмосферния въздух до 2020 година Те демонстрират трайна наклонност на понижаване на равнищата на замърсяване на въздуха в София. Тези изводи бяха доказани от министър Димов. Важното, което демонстрират резултатите от анализите за положението на въздуха в столицата през интервала 2011 – 2016 година е, че като се изключи замърсяването с фини прахови частици за всички други замърсители /азотни, серни оксиди и др./ трайно не се регистрира превишаване на пределно допустимите им концентрации на територията на София. Дори при замърсяването с фини прахови частици се регистрира намаление както на равнищата на замърсяване, по този начин и на броя на дните на такива превишения. Основна цел на програмата ни за качеството на въздуха до 2020 година е понижаване на равнищата на замърсяване с фини прахови частици.

– Кои са главните източници на замърсяване на въздуха?
– Това са превозът и битовото горене. В програмата на Столична община за ръководство на качеството на атмосферния въздух ограниченията за превъзмогване на замърсяването от битовото горене, от превоза и от други източници са прегледани за всяка от годините до 2020 година В Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори според решението на общинския съвет се показват междинни доклади за нейното осъществяване. Вече имахме разискване на резултатите от работата по осъществяване на Програмата за интервала от нейното приемане през май 2017 година до края на септември, показани ни от зам.-кмета по екология Йоана Христова. Анализът демонстрира осъществяване на тази част от програмата в период. Миналата седмица представихме и системата за ранно предизвестие за предстоящи планирани данни за равнищата на фини прахови частици във въздуха за идващите 48 часа. Готов е план на механизъм за деяние на база на данните от системата, който също беше показан предходната седмица и следва неговото разискване в Общинския съвет.

– Какви ограничения за възстановяване качеството на въздуха към този момент са подхванати от общината и какви дейности следва да бъдат взети в бъдеще?
– Всъщност, съвсем всяка от дейностите на общината и това не се отнася единствено до София, има отношение към качеството на въздуха. И подмяната на парка на градския превоз, и построяването на нови транспортни артерии с усъвършенствана пропускливост, и усъвършенстването на трафика, и подмяната на горивните системи в постройките – общинска благосъстоятелност и отговорност, и тяхното енергийно възобновяване, и прекосяването към енергоспестяващо осветяване и развиването и разширението на зелената система на града и доста други. Тези действия Столична община извършва през последните 8-10 години. Важно е строителството на метрото. Ежедневно 350 хиляди напредвания с метро в този момент и планирано 500 хиляди с построяването на третия лъч, е сериозен принос за понижаване на замърсяването на въздуха, тъй като това са хора, слезли от персоналните коли. На последващо място са останалите форми на електрически превоз – към този момент над 90 % сменените тролеи, новите трамваи, реконструирана трамвайна мрежа и пилотното прилагане на електроавтобуси. Върви и подмяната на автобусния парк. Амбицията ни е за придобиване на рейсове с екостандарт Евро 5 и Евро 6 и реализиране към 2020 година на междинна възраст на автобусния парк на градския превоз под 10 години. Ремонтират се съществени артерии и се построява веломрежа. Разширяваме пешеходните зони. Предвиждат се и успокоени зони – дискусионни, само че като съдим по опита на редица европейски градове, това е добра процедура с позитивен резултат освен за въздуха на града.

– Какви ограничения, свързани със замърсяването от строителство, предприемате?
– В показания през предходната седмица от заместител кмета Йоана Христова механизъм за деяние при ранна прогноза за замърсяване, прибавяме и ограничения за завишаване на таксата за нахлуване в зона „ Център “ и Зона 1 на товарни коли и строителни машини. Въвеждаме такса за работа на строителни машини (багери, булдозери, валяци и др.) в Зона „ Център “ и Зона 1. Предвиждаме и създаване на второ хранилище за земни маси в западната част на София.

– Горенето на гуми и боклуци също утежнява качеството на въздуха. Какво прави общината в тази тенденция?
– От една страна е контролът, който Столичен инспекторат и районните администрации реализират върху пунктовете за промяна на гуми и недопускане изнасянето им отвън пунктовете. Този надзор има своите позитивни резултати. Най-актуалната информация, с която разполагам – от 25 тествани пункта на територията на три региона – Красна поляна, Овча купел и Илинден, в седмицата от 27 ноември до 4 декември, не са открити нарушавания и изнасяне и депозиране на гуми отвън пунктовете. Паралелно се вършат със подпомагане на органите на публичния ред инспекции за горене на облицовки на кабели и други По искане на Столична община следва с мобилна станция на Изпълнителната организация по околна среда да бъдат направени измервания на показанията на въздуха и тук-там, където няма стационарни станции на организацията.

– Как върви работата по създаване на нови зелени площи и засаждане на нови дървета?
– Само през есенната залесителна акция на актуалната година бе заложено засаждането на над 1350 нови дървета в паркове, градини, зелени площи, улично озеленяване. Иска ми се да загатна и ролята на Постоянната комисия по запазване на околната среда на СОС по запазване безусловно на всяко дърво в представяните ни планове за нови капиталови начинания. Програма „ Зелена София “ пък сплотява напъните на община и жители за възстановяване положението и обогатяване на зелените площи пред домовете на хората. И тъй като сме във време на годината, когато се вършат равносметки, ми се желае да загатна, че от 2011 година до момента по тази стратегия са актуализирани над 600 междублокови пространства в нашия град.

– Как работи системата за ранно предизвестие при замърсявания? Как се прави анализът и дали той е задоволителен, с цел да е точна прогнозата и да се вземат съответни ограничения?
– Системата за прогнозиране и ранно предизвестие е създадена от Българска академия на науките по възлагане от Столична община. Системата употребява модерни числени метеорологични модели и се извършва посредством суперкомпютърът „ Авитохол “ – една от стоте най-мощни изчислителни системи в света. Чрез прогнозата за идни равнища на замърсяване на въздуха през идващите 48 часа можем да предприемем изпреварващи ограничения за влияние и понижаване на плануваните равнища на замърсяване. Такъв вид система започва за пръв път в Столичната община и ще изисква рационален интервал от време, с цел да синхронизира дейностите на общината и на жителите. Предстои разглеждането и разискването в комисиите и на съвещание на Столичен общински съвет на план на Механизъм с ограничения за отделяне на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции посредством ограничение на придвижването на МПС в София. Той важи за случаи на прогноза за висока степен на замърсяване на въздуха. Този механизъм включва разнообразни дейности според от равнищата на плануваното замърсяване.

– Какви законодателни промени би трябвало да се предизвикват, с цел да се изпълнят плануваните ограничения на общината против замърсяването на въздуха?
– За замърсяването от битовото горене Столична община направи две оферти смяна в националното ни законодателство. Първото от тях е обвързвано с въвеждане на стандарти за качествата на горивата, употребени за битово отопление. Целта на такива стандарти е да се пресече опцията за предложение и търговия с горива с високоемисионни характерности – нискокалорични въглища, такива с високо пепелно наличие и наличие на сяра, дърва за отопление с висока мокрота. Второто ни предложение е за смяна във връзка с горивата, които се дават за енергийно подкрепяне на обществено слаби хора. Поставяме акцента върху даване като енергийни помощи на нискоемисионни горива за битово отопление. С цел оценка на „ приноса “ на колите към замърсяване на въздуха е самодейността за законодателна смяна за въвеждане на по този начин наречените „ екостикери “. Те ще бъдат поставяни на автомобила при годишните механически прегледи и ще отразяват сходството на колата с евростандартите Евро 1 – Евро 6. Наличието на такива стикери би дало опция в дни с прогноза за неколкократно превишение на пределно допустимата централизация, да се ограничи навлизането на коли с невисок клас на евростандарта в избрани зони на града.

– В показания предходната седмица механизъм за деяние при ранна прогноза за замърсяване се плануват ограничения като билет от лев за ден ( “Зелен билет “) за целия градски превоз в дни с замърсен въздух. При по-сериозно запрашаване даже може да се стигне до безвъзмезден градски превоз. Какви ще са разноските за общината при въвеждането на всяка от тези ограничения за един ден?
– Механизмът е комплекс от дейности с надграждане. Посочените ограничения са детайл на механизма едвам след всички предхождащи ги. Първоначално общината подхваща дейности като апел към жителите да не употребяват персоналните си коли, а публичен превоз. Каним и хората, употребяващи твърдо гориво за битово отопление, в случай че имат опция, да употребяват различен източник на отопление. Следваща мярка е гратис паркиране, до привършване на местата в буферните паркинги при потребление на градски превоз. Следва двойно увеличение на таксата за паркиране в „ синя “ зона. Ако всички тези дейности не дадат позитивен резултат, вкарваме този така наречен „ Зелен билет “. Целта е да мотивираме жителите да употребяват градски превоз и да го предпочетат пред персоналния автомобил. Въвеждането на „ Зелен билет “, както и завишаването на таксата за паркиране в „ синя “ зона, ще се нуждаят от смяна в нормативната база на Столична община. На стадия на работната група въвеждането на „ Зеления билет “ не бе несъмнено като финансово неизпълнимо.
– Общината подарява 30 печки на пелети на обществено слаби фамилии. Кога ще е ясно дали мярката е ефикасна, и дали ще й се откри по-широко приложение? Имате ли информация какъв брой такива печки ще са нужни, с цел да се вкара тя за цяла София?
– Проектът ще се извършва в продължение на три години, а подборът на семействата ще се направи на конкурсен принцип по утвърдена от СОС методика с отчитане на обществения статус, брой членове в семейството и брой деца от тях, съществуване на хора с увреждания в семейството и други Проектът е пилотен и е на стойност 90 хиляди лева, като в тази сума са включени и разноските за даване на пелетите за първия отоплителен сезон от осъществяването на плана. Целта е да проучваме практическите благоприятни условия за осъществяване на сходен по-мащабен план за замяна на самостоятелни домашен горивни устройства на твърдо гориво на територията на цялата община, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “

– Как софиянци да се осведомят какво е качеството на въздуха, който дишат?
– На страницата на общината се дават и данни от Националната автоматизирана система за надзор на качеството на атмосферния въздух. Тази информация е доста подробна. Проследяват се равнищата на обособените типове замърсители /азотни, серни, въглеродни оксиди, бензен, озон/ и пределно допустимите им концентрации, както и индикатори като атмосферно налягане, относителна мокрота, температура, слънчева радиация и други Тези данни постъпват в действително време в Националната база данни и са предварителни. По отношение на фините прахови частици, пределно допустимата централизация е 50 µg/m3 и тя се отнася за средноденонощната им централизация за 24 часа.

Нашият посетител
Лорита Радева е приключила Белоруския политехнически институт в гр. Минск със компетентност инженер-механик. Магистър е по стопанска система от УНСС, както и магистър еколог от ХТМУ– София, компетентност “Опазване на околната среда и стабилно развиване ”. Председател е на непрекъснатата комисия по запазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР