Столичната община се готви да плати твърде висока цена, за

...
Столичната община се готви да плати твърде висока цена, за
Коментари Харесай

София ще вози със златни минибусчета пътници до метрото

Столичната община се готви да заплати прекомерно висока цена, с цел да купи 30 електрически минибуса, с които живеещите в кварталите " Овча купел " и " Горна баня "  ще се извозват до станциите на метрото. За това сигнализира гражданската организация „ Спаси София “. Според нея пазаруването на е-бусчета с потенциал до 20 индивида от турски или китайски производители е голословно на фона на по-големия потенциал и сходната цена на съчленени немски рейсове на газ с над 150 места - надалеч по-адекватен превоз за огромни квартали като " Овча купел ".

„ Далавера или незаконна безнаказаност? Само по този начин можем да определим желязното предпочитание на Следствен отдел към окръжна прокуратура да заплати големи средства за дребни минибусчета. Неслучайно участниците в търга са до болежка познатите ни турски и китайски компании. Фактите - за 30 е-бусчета общината ще заплати 15 млн. лева с Данък добавена стойност (500 000 лева./бр.). За съвсем същата цена можехме да закупим немски съчленени рейсове на газ от потвърден производител с потенциал над 150 места “, написаха от „ Спаси София “ във Facebook. Сдружението показва цена от 554 000 лева без Данък добавена стойност за такова транспортно средство от Германия. 

„ Спаси София “ приканва търгът да се приключи, защото „ голословно се прахосват милиони от общите ни пари “. Като претекст се показва и „ дефицитът на водачи в столичния градски превоз, които вместо да карат огромни рейсове, пренасящи повече пасажери, ще бъдат качени да карат 5-метрови маршрутки “. Организацията твърди, че поръчка за присъединяване в търга за дребни електрически транспортни средства са подали три компании, измежду които е турската Jest Electric със серията „ Карсан “. Официална информация за това към момента няма. Именно на такива бусчета се качи Фандъкова през юли, когато разгласи, че е упълномощила на „ Столичен автотранспорт “ да приготви документите за разкриване на процедурата.

В предизборната акция Мая Манолова съобщи, че е подготвена да сложи в плик името на спечелилия в процедурата, който да бъде отворен след края й. Според " Спаси София " в брошурите на част от самите производители на електрически транспортни средства, които са взели участие в процедурата на Столичната община, е маркирано, че те са по-подходящи за бизнес или за учебни бусове, а не като част от по-натоварения градски превоз. „ На София са й нужни повече газови рейсове, не безбожно скъпи и дребни електрически минибусчета. Центърът за градска подвижност първо би трябвало да дефинира маршрутите и нужния брой и вид транспортни средства и по-късно да се направи нов търг, с реалистични цени, без ненужни оскъпявания “, приканват от организацията.

 

ПО-ЕВТИНО

През октомври в изявление за „ Капитал “ кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев заяви, че е купил 2 газови рейса от упоменатите „ Карсан “ против 105 000 лева за всеки - или с над 300 000 лева под цената, която София е подготвена да заплати за е-бусове. Община Стамболийски е първата в България, в която градският превоз стана безвъзмезден.

 

ОБЯСНЕНИЕ

Поръчката за 52 електрически рейса е оповестена според условията на Оперативна програма „ Околна среда “, които позволяват финансиране само на електрически транспортни средства, отговориха от общината. " Изискванията са в синхрон със тактиката на Европейска комисия за понижаване на излъчванията на азотен оксид и въглероден диоксид посредством ограничение на потреблението на фосилни горива, включително и природен газ ", показват оттова. Според екипа на Фандъкова големината на е-автобусите е съобразена с уличната мрежа в кварталите, в които ще се движат. Те ще обезпечат система на довеждащ превоз от „ Овча купел “ „ Горна баня “, „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “, „ Манастирски ливади “ и „ Люлин “ до метрото. 30 от новите возила ще са от 5.5 до 7.5 м, а 22 - сред 7.6 и 9.6 м. По-късите ще са с до 25 места, а по-дългите - с по 70 места. Превозните средства от този клас ще могат да се придвижват и маневрират в гъсто обитаемоте квартали, тук-там с незадоволително добре построена пътна инфраструктура, тясна улична мрежа, което е изцяло невероятно за който и да е общоприет рейс, показват от общината. Освен това експлоатационните разходи на е-бусовете са 20-30% по-ниски от тези на рейсовете на дизел или газ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР