Столичната община продължава инициативата за безплатно предоставяне на компост от

...
Столичната община продължава инициативата за безплатно предоставяне на компост от
Коментари Харесай

Около 11 хил. т компост са произведени в инсталацията на Столичната община за третиране на зелени отпадъци за миналата година

Столичната община продължава самодейността за гратис даване на компост от 10 кг  против записка за платена такса боклук

Зелените елхи, които не могат да бъдат засадени след украсата на Коледните и Новогодишни празници, още веднъж се трансформират в потребен за почвата и растенията артикул – компост. Това се прави в инсталацията за отнасяне на зелени и биоотпадъци „ Хан Богров “ на Столична община.

Тук постъпват зелените боклуци от парковете, както и елхите, изхвърлени от жителите след Новогодишните празници.
„ Общо 11 хиляди тона компост са създадени за миналата 2022 година. – Това заяви Антонио Марков, технолог в завода на Столична община в Хан Богров. – Важно е при изхвърляне на старите елхи да бъдат сложени покрай сивите контейнери, с цел да се вземат разделно и транспортират до инсталацията в „ Хан Богров “. Зелените боклуци се подлагат на механично накъсване и преправяне за приемане на компост. Компостирането, което протича, е развой на следено биологично разграждане, от което се добива потребният за почвите артикул “ – сподели Антонио Марков, технолога в завода на Столична община.

В природата този развой протича за към 10 години, до момента в който в инсталацията трае единствено два месеца и половина, – заяви също Антонио Марков. – Тази година спрямо предходната са постъпили по-малко изхвърлени елхи. Може би, тъй като хората избират да засадят елхите и са си взели живи “ – уточни още Марков.

Симеон Колев – Симо от БГ радио и общински консултант, който също посети инсталацията, съобщи, че живите елхови дръвчета, които доскоро са ни радвали по празниците, можем да засадим и това зависи от нас. Важно е хората, които желаят да го създадат, да се извърнат към еколозите на регионите. Те знаят къде е най-подходящо да засадим своето коледно дърво. Така остарялата елха можем да създадем нова супер звезда.
Малка горичка с новозасадени елхи пораства към този момент в част от Южния парк.

Столичната община продължава своята самодейност за гратис даване на компост. Всеки софиянец, който желае да получи 10 кг първокачествен компост, може да го направи на място в инсталацията „ Хан Богров “, като компостът се получава против записка за платена такса боклук.

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР