Столичната община обяви архитектурен конкурс за нов облик на зоната

...
Столичната община обяви архитектурен конкурс за нов облик на зоната
Коментари Харесай

София търси най-добрата идея за преустройство на района около Централна гара

Столичната община разгласи архитектурен конкурс за нов образ на зоната към Централна гара в София. Идеята е тя да се трансформира във второстепенен градски център. Трябва да се откри решение за възстановяване на достъпа до тази част на София, какви тъкмо да са функционалностите ѝ и по какъв начин да се реорганизират пространствата там, с цел да се употребяват пълноценно и да притеглят повече хора.

Конкурсът е част от четвъртото издание на Европейските награди за българска архитектура VIZAR. Класираните на първите три места планове ще получат парични награди - 10 000 лв. за първо място, 5000 лв. за второ и 3000 лв. за трето. Идеите ще бъдат показани на галерия от 5 до 10 юни в Националната художествена изложба.

Конкурсът за преустройството на региона към Централна гара беше обявен от основния проектант на София Здравко Здравков в края на предходната година. Според него тази част от града има необработен капацитет и би трябвало да бъде изменена. За привличането на повече хора там би трябвало да се откри по-добро решение за Ротондата пред жп гарата. Въпреки множеството поправки комерсиалните площи стоят празни, а мястото не е изключително прелестно.

На състезанието се разчита и за решение по какъв начин да се развиват териториите северно от жп гарата. Общината беше предложила там да е една от зоните за небостъргачи, само че концепцията отпадна, защото високите здания биха пречили на самолетите, които прелитат над региона.

Фокусът на плановете би трябвало да е върху " най-контактната и неразвита част " от зоната - територията сред булевардите “Христо Ботев” и “Княгиня Мария Луиза” и Предгаровия площад, " чиито тримерен капацитет остава неизползван ".

Проектите би трябвало да регистрират концепциите на Общия организационен проект и " да възнамеряват построяването на обсъжданата територия, като част от хармоничното бъдещо развиване на София ". Намеренията на общината включват ремонт на улиците в региона, както и построяването на транспортен пробив под линиите като продължение на бул. " Христо Ботев ". Освен това е включена и реорганизация на градините " Алжир " и тази на Майчин дом. Трамвайното хранилище " Клокотница " пък би трябвало да се трансформира в център за юношески действия.

Проектите би трябвало да дават решение за възстановяване на достъпа до зоната, в това число пешком и с велосипед. Трябва да се предложат и разновидности за финансиране, които да включват и опция за публично-частно партньорство, обществено кредитиране и други, както и вероятен модел за компенсиране на притежателите на частни парцели, попадащи в границите на зоната.

Препоръчително е да бъде изследвана опцията за създаване на спомагателни буферни паркинги в региона, в това число посредством потребление на съществуващите местни платна на бул. " Княгиня Мария Луиза ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР