Столичната община може да загуби терени в различни квартали на

...
Столичната община може да загуби терени в различни квартали на
Коментари Харесай

На терени за детски градини в София ще изникнат блокове

Столичната община може да загуби терени в разнообразни квартали на София, които са отредени за детски градини, учебни заведения и други обществени потребности. За това предизвести самостоятелният общински консултант Войслав Тодоров. “11 нови детски градини в „ Младост “, „ Обеля “, „ Люлин “, „ Манастирски ливади “, „ Кръстова вада “, „ Витоша “ може да не могат да се осъществят, тъй като притежателите на земята имат право да изискат градеж на блокове вместо на градини “, разяснява той във Facebook.

Причината е смяна в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО) от 2018 година, с която на процедура бе понижен срокът, в който притежателите на частни парцели, върху които е планувано да се изградят обществени общински или държавни обекти, нямаха право да желаят смяна на предназначението им. Въпросният закон работи от януари 2007 година, само че Столичната община от години залага незадоволително средства за отчуждаване на сходни парцели, вследствие на което мораториумът върху промяната на предназначението им вече е изминал или изтича скоро. „ Презумпцията е, че щом до момента Столична община не е изкупила парцелите, значи няма желание да построява детските градини. В същото състояние са терени за най-малко шест учебни заведения, поликлиника, читалище “, предизвести Тодоров и добави, че периодите за отчуждаване на терени за детска градина и учебно заведение във „ Връбница “ 2 изтичат през 2020 година Други площи в „ Надежда “, „ Свобода “, „ Сухата река “, „ Люлин “ пък са със смесена общинска и частна благосъстоятелност.

Войслав Тодоров разясни, че за опазване на парцелите за обществени потребности идващото ръководство на София би трябвало в най-кратки периоди да стартира процедури по отчуждаване и по разработване на цялостни подробни проекти на новоизграждащите се квартали като „ Манастирски ливади “, „ Витоша “ и „ Кръстова вада “. „ В противоположен случай освен че няма да решим казуса с детските градини, а ще го задълбочим “, написа той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова удостовери за заплахата общината да загуби контрола върху сходни площи, като даде съответна информация единствено за един от тях. „ За страдание, в множеството квартали срокът за отчуждаване към този момент е изминал, само че ние работим доста интензивно. Имах среща с представители на предприемчив комитет от „ Манастирски ливади-Запад “, където няма нито една детска градина. Министерството на културата ни спомага и ние получаваме един огромен терен, на който проектираме учебно заведение и детска градина. В същото време обаче там има подобен терен, който е частен и е предназначен за детска градина. Поехме ангажимент да отчуждим или изкупим парцела, с цел да можем да си резервираме още един терен за детска градина “, съобщи Фандъкова пред Нова телевизия.

Според Тодоров обаче общината не работи интензивно по въпроса с отчуждането на застрашените парцели, в следствие от което е доста евентуално огромна част от тях да бъдат изгубени. „ Със сигурност знам, че към този момент се вършат опити за преотреждане на предназначението на градинката при бл. 75 в „ Младост “1 и че има капиталов интерес към градинката при бл. 470 в „ Младост “4 “, разяснява общинският консултант.

 

ПРЕД РАЗВРЪЗКА

Съветници от разнообразни групи ще внесат на последното съвещание на СОС отчет за замяната на пет междублокови пространства в „ Младост “ с общински терени. Сесията е ориентирана за 17 септември. През август Фандъкова заяви, че е реализирано съглашение за подмяна със притежателите на незастроени частни терени до бл. 61 и 68 на бул. „ Андрей Ляпчев “, пред бл. 320 на ул. „ Атанас Москов “ и ул. „ Свето Преображение “ и до бл. 401 и бл. 409 на ул. „ Филип Аврамов “ в " Младост " 4. Срещу тях общината дава свои свободни терени при магазин HIT до бул. „ Александър Малинов “. Кметът даде да се разбере във вторник, че към тях са прибавени и още 2 парцела, за които жителите на „ Младост “ са упорствали да не се застрояват. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР