Столичната община и Френско-българската търговска и индустриална камара /ФБТИК/ обединяват

...
Столичната община и Френско-българската търговска и индустриална камара /ФБТИК/ обединяват
Коментари Харесай

Френско-българската търговска и индустриална камара и Столична община обединяват усилия за търсене иновативни проекти

Столичната община и Френско-българската комерсиална и индустриална камара /ФБТИК/ сплотяват старания за търсене новаторски планове, като слагат началото на съдействие в границите на две начинания : състезанието „ Награди за нововъведения “ на ФБТИК и „ Пясъчник за новаторски решения “ на Столичната община.

Компаниите, кандидатстващи в Конкурса на ФБТИК ще могат да аплайват и в категория „ Иновативни градски решения “ , която ще се прави оценка в границите на „ Пясъчник за новаторски решения “ на Столичната община. Категорията е отворена за всички компании, разработващи новаторски решения за е-управление, екологични, просветителни, транспортни, предприемачески и други градски провокации.

Целите на пилотните планове са както следва:

∙ да генерират данни, които да служат за обосновани решения и политики за града, основани на данни;
∙ да тестват новаторски софтуерни решения и да бъдат разпознати подобаващи за мащабиране проекти;
∙ да водят до възстановяване качеството на обществените услуги посредством иновации;
∙ да водят до възстановяване качеството на живот в София с внедряването на интелигентни градски решения.

Пилотните планове следва да са на тематики като околна среда, обучение, превоз, е-управление, предприемачество и нововъведения.

Участието на фирмите в пясъчника ще им даде опция: за достъп до директно присъединяване в новаторски градски политики; да тестват в действителна среда новаторски разработки и с насъбрания опит и резултат да разширят капацитета си за привличане на инвестиции; да показват решенията за внедряване в други градове у нас и по света .

Проектите се правят оценка през одобрена методология, създадена от Делойт по взаимен план с Европейската капиталова банка /ЕИБ/, за оценка на допустимостта на предложенията и за привеждането им в скалируем тип. Фокусът при подбора им е върху решения, които могат да се осъществят в къс период – с бърз тест и невисок финансов риск.

Методологията е инструмент за оценка на капацитета на градските решения , в това число и във връзка с тяхната подготвеност и резистентност.

Ще се търсят решения за екологични, просветителни, транспортни, предприемачески и други провокации, а задачата е София да се трансформира в тестова площадка за новаторските разработки на столичните компании по проблеми, дефинирани от администрацията на града.

“Пясъчник за новаторски решения ” е програмата на Иновативна София за пилотни планове за тестване на новаторски софтуерни решения , свързани с градските провокации.

Програмата е част от Плана за деяние по осъществяването на Стратегията за цифрова промяна на София /СДТС/, признат с единогласие от Столичен общински съвет през октомври 2020 година и е с фокус върху околна среда, обучение, превоз, е-управление, предприемачество и нововъведения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР