Столичната община е подпомогнала финансово строителството на над 30 църкви

...
Столичната община е подпомогнала финансово строителството на над 30 църкви
Коментари Харесай

Фандъкова: Столичната община е подпомогнала финансово над 30 църкви от 2010 г. насам

Столичната община е подкрепила финансово строителството на над 30 църкви от 2010 година насам, заяви през днешния ден пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва на полагането и освещаването на първия камък на бъдещия храм "Св. Пимен Зографски " в регион "Изгрев ".

Тържествен водосвет отслужиха Белоградчишкият свещеник Поликар, софийски духовници и протойерей Антоний Милушев. Идейният план на храма е дарен от арх. Станимир Димитров, а работният - от арх. Тихомир Казаков.

Църковното настоятелство към новопроектирания храм "Св. Пимен зографски " кани всички искащи да поддържат това благородно начинание. Разчитам обществено виновния бизнес и жителите да се включат, общината както постоянно, също ще поддържа сторителството. Важно е да бъдем съпричастни и да съберем средствата, с които по-бързо да бъде издигнат този храм, сподели кметът.

Тя напомни, че през 2017 година Столичният общински съвет взе решение за основаване на безплатно и безсрочно право на градеж.

"Вярата ни учи да сме положителни и смирени, да вършим единствено положителни каузи и да сме съпричастни. Затова считам, че е доста значимо в регион Изгрев да има място и за духовно образование ", уточни кметът. Тя заяви, че до есента следва първа копка на храм в регион "Надежда ".

Кметът Фандъкова поздрави църковното настоятелство и персонално отец Антоний за избора на патрона на храма - Свети Пимен Зографски, роден в София през 1540 година Пимен е един от софийските светци, построил и изписал няколко храма на територията на днешната Столична община.

Фандъкова уточни, че локалната власт продължава да поддържа израждането и реставрацията на храмове на разнообразни вероизповедания. На последното си съвещание Столичният общински съвет отпусна 204 хил.лв. за ремонт и създаване на четири столични църкви - храм-ротонда "Св. Георги Победоносец ", новия храм "Св. Благовещение " в ж.к. "Дружба 2 ", Арменската апостолическа православна черква "Св. Богородица " в "Красно село " и храма "Успение богородично " в кв. Курило.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР