Столичната община да дари имот от 2.5 дка в "Младост"

...
Столичната община да дари имот от 2.5 дка в "Младост"
Коментари Харесай

Общинските съветници ще разменят имоти с бащата на областния управител на София


Столичната община да подари парцел от 2.5 дка в "Младост " 4, директно до "Бизнес парк София " и метростанцията, като в подмяна получи от сдружението "Експо истейт пропърти " терен в "Младост " 1 от 1.7 дка и доплащане. Това предложение ще гласоподават в четвъртък общинските съветници в опит да решат следващия проблем със застрояване на междублоково пространство в квартала.

Сделката е за подмяна на парцели, само че възбраната за това в Закона за общинската благосъстоятелност се заобикаля посредством взаимни дарения от двете страни. По тази причина, с цел да се одобри, са нужни 3/4 от гласовете на общинските съветници.

Краен притежател на "Експо истейт пропърти " е Янко Пехливанов - татко на регионалния шеф на София и някогашен общински консултант в този мандат Николай Пехливанов. След парламентарните избори през март Пехливанов беше повдигнат за регионален шеф на столицата от партия "Атака ", от чиято квота беше определен за общинския съвет, а преди този момент и за народен представител в 41-то Народно заседание. Потърсен от "Дневник ", Пехливанов не отговори на мобилния си телефон, като от регионалната администрация споделиха, че е в отпуск.

Вносители на предлагането са съветниците Карлос Контрера от групата "Патритоти за София ", в чийто състав влизат "Атака " и Вътрешна македонска революционна организация, и самостоятелният Симеон Славчев, част от "Политическа група 5 ". През предходната година Контрера беше съвносител на отчета, с който общината и притежателят на в. "Труд " Петьо П. Блъсков взаимно си подариха парцели.

Едно за четири

Теренът на "Експо истейт пропърти " се намира до бул. "Цариградско шосе " сред блоковете 11 и 1 в "Младост " 1. Още през предходната година живеещите в околните здания стачкуваха против опцията пространството да бъде застроено. "Експо истейт пропърти " е притежател на парцела от 2016 година и не е започвало процедури по издаване на позволения за градеж, се споделя в отчета на Контрера и Славчев. Повод за предлагането им е тъжба от жителите, импортирана в общината.

Според подробния организационен проект теренът е предназначен за 20-етажно застрояване, като зоната е без ограничаване за височината и оптималните възможни параметри на застрояване. Така общата разгъната застроена повърхност, която може да се построи в терена, е близо 6000 кв. метра.

Цената, която му е сложена, е 1.115 млн. лв., или по 347 евро за кв./метър., като оценител е Любомир Цеков - създател на оценката за парцела на ул. "Саша Попов " в квартал "Бояна ", платен от юрист Теодора Борисова на цена два пъти по-ниска от пазарната.

Общинският терен, който ще бъде дарен, е на бул. "Александър Малинов ", в непосредствена непосредственост до метространция и "Бизнес парк София ". Той е с повърхност 2.417 кв.м и е оценен на 1.36 млн. лв., или по 287 евро на кв.м. Той също е в зона, в която са възможни оптималните параметри на застрояване, като с устройствения проект е избран за жилищна и офис постройка на седем етажа с подземни гаражи.

Според първичното предложение "Експо истейт пропърти " е трябвало да доплати 203 хиляди лв., само че сумата е удвоена в комисията по финанси.

Пети опит

В четвъртък общинските съветници ще създадат пети опит да дарят два парцела в "Оборище " и "Лозенец ", подготвени за застрояване, в подмяна на един - междублоково пространство в "Слатина ", за който има издадено позволение за градеж.

Предложението не се приема на 4 следващи съвещания, като не доближиха по 1 или 2 гласа. Всеки път точката бе местена по-напред в дневния ред, с цел да има кворум, само че вносителят - Андрей Иванов (ГЕБР), не съумя да убеди повече от 44 съветници да го поддържат. На последното съвещание в средата на юли точката беше импортирана като спомагателна в последния миг, само че и това не даде друг резултат. Собственикът на парцела - Венцислав Дучев, участва на всяко от съвещанията.

Сега точката се внася от ръководителите на всички политически групи без Българска социалистическа партия - Малина Едрева (ГЕРБ), Борислав Бориславов ( "Реформаторски блок "), Карлос Контрера ( "Патриоти за София "), Симеон Славчев и Светослав Витков (като представители на "Политическа група 5 ").



Пред "Дневник " общински съветници споделиха импровизирано, че ангажимента е предлагането да се внесе от всички, само че поддръжката не е наложителна. Причината да се внася още веднъж е, че Дучев заплашва със правосъдно дело за пропуснати изгоди и от общината се притесняват, че ще го завоюва.

Критиките към отчета бяха, че оценките са направени от Юлия Димитрова-Цекова, оценител на "Царските конюшни ", за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд, и създател на редица противоречиви оценки на общински терени в последната година, в това число и на договорката в Петьо Блъсков.

Терените, които общината предлага, са на ул. "Русалийски проход " 21 в регион "Лозенец " (1059 кв. метра, оценен на 2.226 млн. лева) и на ъгъла на булевардите "Мадрид " и "Ситняково " (620 кв. метра с оценка и 1.886 млн. лева). В първия може да се построи жилищна постройка, а във втория - офиси.

Имотът на Дучев е в квартал "Гео Милев " – пространство сред блокове, на което има трафопост и детска площадка, само че с цена 3.743 млн. лв.. През 2007 година със заповед на кмета на региона се позволява в парцела да се построи постройка с 5 и 8 етажа.Разрешението за градеж е издадено през 2011 година от основния проектант на София Петър Диков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР