Столичната колегия на Българския лекарски съюз излезе с декларация, осъждаща

...
Столичната колегия на Българския лекарски съюз излезе с декларация, осъждаща
Коментари Харесай

Лекари са обидени от изказването на Андрей Райчев, че крадат повече от циганите

Столичната гилдия на Българския лекарски съюз излезе с декларация, осъждаща изявлението на социолога Андрей Рачев, че “лекари крадат повече от ромите в тая страна “.

Преди ден Райчев съобщи пред Нова телевизия в коментар по темета за корупцията: ”Ще ме извините, само че лекарите влачат... отвлачват - не всички... Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от ромите в тая страна! Не се майтапя. Ако сметнете в пари, ще видите ".

От Столичната лекарска гилдия показват несъгласието си с казаното с декларация, адресирана от ръководителя на Българския лекарски съюз (БЛС)– доктор Венцислав Грозев. Засега съсловната организация не е реагирала публично на изявлението.

“Лекарите от Столичната лекарска гилдия намираме за безусловно неприемливо сходно изявление и набеждаване. Да казваш, че оня, който оказва помощ в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се избавя живот, когато се появява живот и когато здравето би трябвало да се усъвършенства, “краде” и “отвлачва” повече от всеки в страната, е израз на жестоко неуважение и пренебрежение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвиетие, което вършат всеки доктор и всеки работещ в областта на здравната система “, се споделя в декларацията.

“Напомняме, че да си доктор е предопределение, което изисква доста от теб към другите. Само който е дежурил непрекъснато, който е правил животоспасяваща интервенция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето за какво изрично не сме съгласни с сходни квалификации против нас и нашите сътрудници. Нашето съсловие НЕ заслужава сходни клюки и осъждащи оценки “, допълват столичните лекари.

Отворено писмо до социолога и медиите бе изпратено и от доктор Георги Тодоров, който е член на Контролната комисия на Лекарския съюз.

“От години слушаме анализите ви и поучителните ви речи от всички медии – и електронни, и печатни, и в интернет. Поведението ви на ценител на процесите и изявите ви по-скоро на народопсихолог, в сравнение с социолог, нерядко минават границите на положителния звук към цели публични прослойки и дори етноси. В предаването на Нова телевизия " Здравей България “, обаче, съгласно мен, преминахте всички граници на толерантност “, декларира Тодоров.

По думите му сравнението на професионална каста с хипотетично незаконно държание на един етнос за мислещите хора би следвало да значи, че “нашите сътрудници от цигански генезис са най-крадливите в съсловието – имат и двата признака за “отвлачване “: и са лекари, и са роми “

“Ако имате каквито и да е данни за незаконно държание, съгласно конституцията на нашата страна следва да ги предадете в прокуратурата. Ако нямате, не подвеждайте под общ знаменател цялостен етнос, съсловие или който и да било “, приканва доктор Тодоров.

“Уважението се гради с години, вие може да сте го построили и заради това да обикаляте студията, в каквото и да е качество припознато у вас от медиите. Тази седмица загубихте доста от това. Дано да го осъзнавате, а до тогава, към 30 000 лекари би следвало да получат вашето опровергаване. Дължите сходно и на съгражданите си от етноса, разгласен в всеобщо упражняване на незаконно живеене “, декларира Тодоров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР