Столичната дирекция на вътрешните работи е осъдена да плати 40

...
Столичната дирекция на вътрешните работи е осъдена да плати 40
Коментари Харесай

Пострадала при протестите през 2020 г. осъди за втори път МВР

Столичната дирекция на вътрешните работи е наказана да заплати 40 000 лева на Цветелина Цветкова като обезщетение за претърпени от нея неимуществени вреди, настъпили от незаконосъобразни дейности на чиновниците на Министерство на вътрешните работи по време на антиправителствените митинги през лятото на 2020 година Това се вижда от решение на Административния съд в София, постановено на 21 юни, оповестява Сега.

Цветкова, която служителите на реда снимаха разголена, твърди в исковата си молба, че Министерство на вътрешните работи ѝ е предизвикало непоправими вреди с побой и подигравка на полицейски чиновници, станали преди задържането ѝ за 24 часа на 10 юли 2020 година при присъединяване на кротичък митинг. Момичето към този момент дефинитивно осъди Министерство на вътрешните работи по Закона за отговорността на страната поради противозаконното задържане. Пред съда Министерство на вътрешните работи пледира, че предявените искове са недоказани по съображение и размер и следва да бъдат отхвърлени. Прокурорът Стоян Димитров, който се явява по делото, обаче показва, че искът на Цветкова е състоятелен.

В желае си Цветкова споделя по какъв начин по време на митинга на 10 юли 20200 година група униформени чиновници на Министерство на вътрешните работи са се нахвърлили върху жителите и са почнали да ги удрят, както и да издърпват част от тях към колоните на Министерски съвет. Цветкова сочи, че ѝ е нанесен побой с ръце и крайници. От влаченето ѝ потникът ѝ се е скъсал и тя била с разголени гърди, като през това време е снимана от чиновниците на реда. Един от служителите на реда я е галил, с обещания за полово принуждение зад колоните, в ареста и по-късно. Впоследствие хората са напръскани със сълзотворен газ. Кадрите от случилото се при колоните демонстрират побоя и издевателствата на полицейските чинове.

От събраните по делото доказателства - медицински документи и показания на очевидец, несъмнено се открива нанасяне на телесни повреди, както унижението и гаврата, показва в решението си арбитър Теодора Милева.

Тя изяснява и какво е установила експертизата по делото - " психологичното положение досега на психичното проучване се откриват ясни признаци, припокриващи критериите на посттравматично стресово разстройство. Водеща страст от самото начало е страхът.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР