Столична община за пореден път ще увеличи средствата за миене

...
Столична община за пореден път ще увеличи средствата за миене
Коментари Харесай

София заделя 17 милиона лева за миене на улици, обещава по-чист въздух

Столична община за следващ път ще усили средствата за миене на улиците. Целта, също за следващ път, е да се реализира по-чист въздух и понижаване на фините прахови частици.

237,69 млн. лв. е препоръчаната план-сметка за обезпечаване на чистотата в града през идната година. Парите са със 17,3 милиона лв. повечев спрямо тазгодишните. Освен парите за миене на улици, се усилват и площите, които да бъдат почистване.

Припомняме, че София е столицата с най-мръсен въздух в света. Всяка година от общината дават обещание, че ще вземат ограничения и настояват, че измежду главните замърсители на въздуха са печките на твърдо гориво.

В новата план-сметка е записано, че с 38.4% се усилват площите, които ще бъдат измити посредством автоцистерна с маркуч – от 95 495 дка през 2021 година на 132 994 дка за 2022 година Увеличава се и периодичност на измиване на главните улици, по които се движи градският превоз - от 5 на 6 пъти годишно.

През лятото ще се мият по-често вътрешно-кварталните улици и улиците с социална значителност - от 5 на 7 пъти годишно.

Чрез автоцистерна с дюзи24 пъти годишно ще бъдат измити 302 545 дка улици – нарастването от 4.2% при този метод на миене се дължи на включване на нови улици в оперативните проекти.

Общо заложените средства за разчистване на териториите за публично прилагане са 96.5 млн. лева, което включва спомагателните средства за лятно разчистване - 5.5 млн. лева и започистване на междублокови пространства, градски градини и паркове - 1.1 млн. лева

27.8 млн. лева са плануваните пари за зимно разчистване, в които са заложени спомагателни средства за разчистване на нови пътни сектори, най-големият от които е новият сектор от Южната дъга на Околовръстния път.

Разходите за събиране и превозване на битовите боклуци за 2022 година са за 74.2 млн. лева За застраховане на работата на инсталациите за отнасяне и оползотворяване на битовите, зелените и биоотпадъците, както и за изследвания, рекултивацията и закриването на депата са планувани 61.7 млн. лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР