Столична община усилено работи по изготвянето на Наредба за градската

...
Столична община усилено работи по изготвянето на Наредба за градската
Коментари Харесай

Нови правила за наемателите на магазини

Столична община интензивно работи по правенето на Наредба за градската среда. Целта е да се уеднакви визията на централните елементи на София и най-много на пешеходните зони. В нормативния документ ще се дефинират условия към градското обзавеждане и детайлите на фасадата – реклама, фасадно осветяване, места за разполагане на климатици. В никой случай задачата не е образът на постройките да е един и същи и градът да замязя на една добре подредена войска. Въпросът е, че би трябвало да бъдат избрани правила по какъв начин да наподобяват тези търговски обекти.



Новата разпоредба ще засегне първо комерсиалните обекти, които са ситуирани по ул. „ Граф Игнатиев”, защото там следва ремонт. Какво ще стане обаче с бул. „ Витоша”, който единствено преди няколко години претърпя цялостна смяна? „ Разговорите, които водим със притежателите на заведения и решението на Общинския съвет е да се сътвори гратисен интервал, в който съответните обекти да се преведат в общия ред. Той ще е към една година. Изискванията ще са за цялата пешеходна зона в града, които условия ще бъдат такива, каквито са в Париж и Виена. Ще има ясни критерии, които да бъдат спазвани. Целта е да се избегне обстановката на полузаконност, т.е. за едни да може, а за други – не. Затова желанието ми е да има явен правилник, който да се съблюдава от всички. Това нещо липсваше досега. Създаването му лишава доста старания, само че то ще е в изгода както на администрацията, по този начин и на бизнеса”, сподели в отговор на въпрос на Факти.бг основният проектант на София Здравко Здравков.



Картината, на която сме очевидци от години, е наемане на търговски обект, който наложително се ремонтира съгласно желанията на наемателя. Често се трансформира даже настилката пред магазина и това още повече утежнява визията на пешеходната зона. След като наемателят се изнесе, било то заради финансови аргументи или заради приключване на контракта, обектът седи два-три или повече месеци празен и последва още веднъж наемане и цялостна смяна на визията.

През последната година-година и половина се следи честа смяна на наемателите на търговски клетви по ул. „ Граф Игнатиев”. Повишава се и броят на празните магазини. Справка в най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg демонстрира, че все още единствено там се отдават над 30 магазина. Наемните равнища стартират от 700 EUR за помещение от 95 кв.м. в един от безистените на площад „ Славейков”. На самия площад се намира най-скъпият търговски обект, който се отдава чартърен. Това е първокласен ъглов магазин с повърхност от 963 кв.м. Търговецът, който го наеме, ще би трябвало да заплаща месечна лихва от 11 000 EUR.






Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР