Столична община ще отложи с най-малко една година въвеждането на

...
Столична община ще отложи с най-малко една година въвеждането на
Коментари Харесай

Отлага се забраната за влизане на стари коли в центъра на столицата

Столична община ще отсрочи с минимум една година въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на София, в която да се забрани влизането на най-замърсяващите въздуха коли. Според предходни обещания на кмета Йорданка Фандъкова и на ръководещата група на ГЕРБ в Столичния общински съвет това трябваше да се случи на 1 декември т.г. От известие на СОС обаче през днешния ден излиза наяве, че новият период към този момент е 1 декември 2023 година Решението е взето от работна група, в която са взели участие общински съветници от ГЕРБ и на групата на " Демократична България ", която другояче е съпротива на ГЕРБ в СОС.

Въпросната работна група бе образувана, откакто през лятото болшинството в София не съумя да откри поддръжка за първичния си вид на Наредбата за нискоемисионните зони, който бе отритнат през юли. От СОС обаче в този момент оповестяват, че модифицираните текстове ще бъдат подкрепени и от Демократична България, като ще се гласоподават на 15 декември. " Наредбата за нискоемисионните зони в София, готова от екипа на кмета Йорданка Фандъкова, още веднъж влиза за разглеждане от СОС. След като през лятото " Демократична България " изиска отсрочване на гласуването за в допълнение прецизиране на текстовете, ръководителят на СОС Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата – ограничение на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат коли на дизел на 20 години и на бензин над 30 години ", се споделя в известието.

Така въвеждането на една от най-ефикасните, само че в това време не изключително известна мярка против мръсния въздух в София, се отсрочва за след локалните избори през есента на 2023 година От 1 декември следващата година би трябвало да влезе в действие възбраната за придвижване на най-замърсяващите коли - от първа екологична група, в така наречен " Малък кръг " на центъра на София– сред булевардите. " Васил Левски ", " Патриарх Евтимий ", " Ген. Скобелев ", " Сливница " и улица " Опълченска ". Година по-късно същите ограничавания се плануват и за колите от втора екологична група.

Зона " Голям кръг " – оградена от булевардите " Сливница ", " Данаил Николаев ", " Ситняково ", " П.Яворов ", ул. " Атанас Дуков ", бул. " Х.Ибсен ", бул. " П. Ю. Тодоров ", бул. " И.Е. Гешов " и бул. " Константин Величков ", би трябвало да се вкара от 1 декември 2025 година Тогава в тази зона ще се забрани влизането на най-замърсяващите коли от първа екологична група, а от декември 2027 година – и от втора.

Въвеждането на нискоемисионните зони е в осъществяване на едно от изискванията в правосъдно решение на Софийския градски съд за ограничение на замърсяването на въздуха в София. По данни на общината ежедневно през дребния кръг на градския център минават 171 079 транспортни средства, а през огромния кръг – 304 911 транспортни средства. Изчисленията на Следствен отдел към окръжна прокуратура са, че към 38 хиляди автомобила ще бъдат наранени от възбраната за прекосяване от 1 дек 2023 г. 

В първичния план на Наредбата за нискоемисионните зони възбраната за твърдо битово гориво за цялата община бе планувана от 1-и януари 2030, само че след диалози сред ГЕРБ и Демократична България  в текстовете е записано ограничаването да е от началото на 2029-а година, оповестяват още от СОС. " Смятам, че след задълбочените диалози реализираме единодушие с сътрудниците от Демократична България за въвеждането за първи път на такива ограничения у нас, които към този момент са факт в редица европейски столици. С измененията вършим решителна крачка в битката за по-чист въздух в София ", разяснява шефът на общинския съвет Георги Георгиев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР