Столична община сериозно ощети жителите на София, които държат да

...
Столична община сериозно ощети жителите на София, които държат да
Коментари Харесай

София финтира гражданите с псевдо дебат за бюджета

Столична община съществено ощети жителите на София, които държат да знаят по какъв начин се харчат локалните им налози и които желаят да изкажат мнението си за разпределението на обществените средства. Управляващите в града проведоха изцяло бюрократично и официално публично разискване на проектобюджета на столицата за 2022 година, което се организира в работно време в постройката на Столичния куклен спектакъл. Както " Сега " писа, преди дни градската администрация разгласи рекордни планирани приходи за тази година - 2,078 милиарда лв.. Рекордна е и програмата за поправки и вложения в общината, която би трябвало да доближи 584 млн. лева.  

Направи усещане, че кметът Йорданка Фандъкова, която за поредна година не пристигна на публичното разискване, не осведоми жителите на града за идното събитие в обществените мрежи и не ги предложения да се включат в дебата. Това не направиха и нейните заместници, нито пък представителите на ръководещата коалиция ГЕРБ-СДС. В резултат в залата на театъра участваха най-вече общинари, районни кметове и служители в общината, до момента в който жителите се брояха на пръсти. Така в полемиката въобще липсваха мнения и въпроси от поданици на региони като " Люлин "  и " Младост ", които бяха едни от най-активните и сериозните към общината в предишните публични разисквания. Нямаше и представители на новите квартали като " Манастирски ливади ", " Кръстова вада ", " Витоша "  и тъй наречените, които до момента също се включваха извънредно прочувствено в полемиките.

Все отново съумелите да дойдат на проявата също насочиха съществени упреци към Фандъкова и екипа й. Живеещият в „ Орландовци “ Мирослав Спасов изиска да разбере по кое време Столична община ще насочи повече вложения в северната част на София. Той пресметна, че едвам към 1 на 100 от парите за поправки за 2022 година са планувани за регион „ Сердика “, в който се намира неговият квартал. " Тук бе казано, че с капиталовата стратегия за 2022 година ще бъдат покрити всички изчезнали изходи на Северната скоростна дъга. Това не е по този начин. Изходът тъкмо в средата към бул. " Илиянци " и бул. " Лазар Михайлов ", които би трябвало да обслужат кварталите " Бенковски ", " Орландовци " и " Военна рампа ", освен че не е заложен като предложение в бюджета, само че за него въобще не се приказва. Тези територии са лишени от всевъзможен превоз. Въпреки че Северната скоростна дъга минава на по-малко от километър от тях, те нямат достъп до нея “, разяснява Спасов.

" Бул. " Илиянци " е безусловно предпочитан план за Столична община, само че през тази година надали ще стигнем до откриването на строителна площадка. В нашето направление към този момент сме упълномощили план по регулация на този бул.. Надявам се този план да е подготвен до лятото, след което ще пуснем процедура за избор на строител. По всяка възможност бул. " Илиянци " ще бъда предоставен за осъществяване в финансовата стратегия за 2023 година “, отговори зам.-кметът по публичното строителство инж. Ангел Джоргов.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов попита по кое време най-сетне Столична община ще ремонтира и измести трамвайното трасе по бул. „ Скобелев “ при тунела към НДК. " От 10 година това е краткотрайно трасе, само че то минава в непосредствена непосредственост до жилищата на хората. Наскоро получих следващите недоволства, вървях на място и видях с очите си по какъв начин постройките се тресат. Кога най-сетне трасето ще бъде преместено в тунела, което общината дава обещание от години? ", попита Николов.

" Да, този обект беше заложен и в финансовата стратегия за 2021 година, само че тогава нямахме задоволително планова подготвеност. Най-удачно е изместването на това трасе да стане паралелно с главния ремонт на тунела на НДК. Той е извънредно неотложен. Очаквам до 2 месеца да обявим процедурата както за реконструкцията на тунела, по този начин и за преместването на трамвайната линия. Имаме обезпечено финансиране ", отговори Джоргов.

" Район " Панчарево "  от години е най-пренебрегваният регион в капиталово отношение, до момента в който в това време село Лозен е измежду най-динамично разрастващите се зони на София. Строи се без да има нужната инфраструктура. Няма канализация, а непрестанно се строят нови жилищни комплекси. Какво смятате да извършите? “, попита Симеон Николов от Лозен.

" Предполагам, че визирате застрояването сред Лозен и Герман. Доколкото аз съм осведомен, там разрешенията за градеж са издадени с изгребни ями. Има неудобства от позиция на тяхното потребление, само че въпросното строителство е възможно от закона. От личните средства, които Столична община заделя за поправки в регионите, за район  " Панчарево " се пада най-голямата сума - близо 1 милион от общо 10 милиона лв. ", гласеше отговорът на инж. Джоргов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР