Столична община най-после ще въведе някои нови мерки за борба

...
Столична община най-после ще въведе някои нови мерки за борба
Коментари Харесай

София склони по-лесно да пуска зелен билет при мръсен въздух

Столична община най-сетне ще вкара някои нови ограничения за битка с мръсния въздух, като преди всичко ще облекчи изискванията за въвеждането на така наречен зелен билет. С него софиянци могат да употребяват целия градски превоз против 1 лева в дни с високи равнища на фини прахови частици (ФПЧ10). Зеленият билет се смята за една от най-мотивиращите ограничения жителите на София да осъзнаят сериозността на казуса със смога в града, да слязат от колите си и да се возят на публичния транспорт. Очаква се работната група, която кметът Йорданка Фандъкова сътвори през януари т.г. за справяне със замърсяването на атмосферата, да излезе с предложение прагът за въвеждането на билета да падне от настоящето 4-кратно превишение на допустимите правила на ФПЧ10 - 200 мкг. на куб.м вместо 50 мкг., на 3-кратно превишение - 150 мкг, оповестиха за " Сега " от " Московска " 33. Окончателното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет при приемане на промени в Механизма с оперативни ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха в столицата.

Очаква се също по този начин Столична община да стартира да позволява при по-облекчени условия гратис паркиране на коли на буферните паркинги към станциите на метрото за те да не влизат в центъра на града. Сега това може да се случва при равнища от 151 до 200 мкг на куб.м., а след измененията прагът ще падне в диапазона от 100 до 150 микрона.

В същото време опозицията в СОС подлага на критика подготвяните промени в така наречен система за ранно предизвестие за замърсен въздух, за която администрация твърди, че следи и ползва. Именно част от нея е и въвеждането на зеления билет. Като главен кусур на тази система се счита това, че Столична община реагира прекомерно постепенно и със забавяне при дни с висока централизация ФПЧ10. " Сега " изиска от общината да получи предложенията, към които работната група се е обединила, само че получи отговор, че тя към момента работи и не е подготвена с финален вид. Според Симеон Ставрев от " Демократична България ", който е член на работната група, съвсем нищо в системата във връзка с експедитивност и превантивност не се усъвършенства. " Ще го обясня с образец: в събота след 17 ч. всички си палят печките и отиват до ИКЕА. Има инверсия и/или липса на вятър и бързо на открито стопира да може да се диша. Столична община схваща за това чак в неделя в 16 ч., тъй като по Механизъм се гледа 24 ч. обратно. Съответно в неделя следобяд взема решение да задейства Механизма, само че това се случва в понеделник заран, тъй като е нужно време да се провеждат повече водачи и коли за градския превоз и да се пусне зеленият билет.  В същото време в понеделник заран стартира да духа вятър и ФПЧ10 се връщат до естествените си равнища. Това значи, че да се разчита на осреднената 24-часова стойност на ФПЧ10 в някои случаи може да бъде безусловно безсмислено ", разяснява Ставрев във " Facebook ". По-късно от " Московска " 33 оповестиха, че забележките на Ставрев ще бъдат разисквани в границите на работната група.  

Столична община ще продължи да употребява само данните от 5-те станции за надзор на въздуха на Изпълнителната организация по околната среда, макар че през декември м.г. Фандъкова откри общинска мрежа с 22 пункта, построена против близо 0,5 млн. лева Данните от общинските гнезда обаче няма да се употребяват, защото системата " не е сертифицирана ", оповестиха от опозицията в СОС. Както " Сега " неведнъж писа, служителите в София изрично отхвърлят да употребяват информацията от така наречен цивилен станции с претекст, че те също не са сертифицирани и в индикаторите им може да има отклонения.

Не е ясно също по този начин дали и по кое време София ще сътвори така наречен нискоемисионни зони, за които Фандъкова приказва от години и които тя разгласи като съществена цел при основаването на работната група. Преди 10 месеца тя сподели, че в следствие от работата на специалистите се чака Столична община да стартира да лимитира придвижването на замърсяващи коли в дните с отклоняване от нормите за чист въздух. 

Като цяло и след приемането на измененията в Механизма за битка с мръсния въздух главните ограничения, с които Столична община ще убеждава жителите да не способстват за казуса, ще бъдат призиви не се употребяват за отопление въглища и дърва, а по-екологични уреди, както и да се избира градския превоз пред персоналните коли, предизвестяват от " Демократична България ". 

Както " Сега " писа също по този начин, заради бавна работа на администрацията София няма да може да усвои всички отпуснати й европейски средства за замяна на остарели и замърсяващи печки. При планувано финансиране за промяната на 15 000 печки на твърдо гориво, през лятото и есента в другите региони на София бяха получени 5432 поръчки на искащи да преминат на по-екологично отопление. Реално обаче тези 5432 нови уреда също няма да проработят този сезон. Де факто до този миг Столична община разгласи социална поръчка за доставката на 140 модерни системи, които се финансират по различен европейски план. По него са планувани пари за прекъсването на 5 000 цапащи печки в София, само че тяхното асимилиране също не върви безпрепятствено. Преди дни кметът Фандъкова заяви, че прахта в София и запрашаването от почвата, дружно с горенето на дърва и биомаса, са главните аргументи за замърсяването на въздуха. Обобщенията са част от първото проучване за другите източници на замърсяване на атмосферата в София. " Резултатите демонстрират, че една четвърт от запрашаването се дължи на почва и прахуляк, която се намира в града. 23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на превоза е 9%. Конкретно в дните с превишения на нормите на ФПЧ се усилва делът на замърсяването от горене на дърва.  Освен този способ на проучване Столична община прави и разбор с инвентаризация на излъчванията, които демонстрират по-съществен принос на отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища) и на превоза ", заяви Фандъкова във " Facebook ".   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР