Сто хиляди тона дрехи и битов текстил се изхвърлят в

...
Сто хиляди тона дрехи и битов текстил се изхвърлят в
Коментари Харесай

Кое тежи 5 пъти повече от НДК

Сто хиляди тона облекла и битов текстил се изхвърлят в България годишно, което се равнява на повече от 5 пъти тежестта на НДК в София.

Тревожните данни са част от изложбата " Текстилът е новата пластмаса ", която стартира на 3 юли и ще продължи до 17 юли на входа на Морската градина във Варна. 

С тази инициатива организаторите от Българската Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ) слагат фокус върху екологичните последици от текстилната промишленост и вероятните дейности за справяне с тях.

Текстилът е именуван новата пластмаса, защото свръхпроизводството на облекла и увеличението на текстилните боклуци в международен мащаб оказват отрицателно въздействие върху околната среда наедно с пластмасата. Целта е да се покаже

смисълът от смяна на навиците и на персоналния отпечатък на всеки като се дадат действителни образци и числа за екологични спестявания.



Изложбата " Текстилът е новата пластмаса " стартира на 3 юли на входа на Морската градина във Варна

В контраст на нездравословните въздействия от свръхпроизводството, потреблението и образуването на текстилни боклуци са показани положителните образци в България (във Варна се намират трите най-големи текстилни екоцентъра у нас). Членовете на БАКТ осъществят действия за удължение живота на текстилните артикули, в унисон с концепцията за кръгова стопанска система.

Още през 2018 година членове на Асоциацията (варненската компания Texcycle и швейцарската Texaid) сложиха първите контейнери за непотребен текстил в България като стъпка към въвеждането на система за разделно събиране на текстил на национално равнище, това изпреварва законовите условия, съгласно които във всяка страна-член на Европейски Съюз до 2025 година би трябвало да се вкара система за разделно събиране на текстил, по сходство на другите отпадни потоци- пластмаса, стъкло, хартия и т.н.).

Texcycle започват с 20 контейнера преди 5 години, а все още компаниите-членове на БАКТ имат над 320 профилирани контейнери за разделно събиране на текстил от семействата в цялата страна.

Събраният текстил се оползотворява, като предпочитано се обработва и приготвя за преработване и за повторна приложимост, написа money.bg.

Само за последните три години компаниите-членове на БАКТ са сортирали и обработили към 100 000 тона текстилни боклуци.

Над 85% от тях са готови за повторна приложимост или преработване.

В резултат от активността на БАКТ единствено за последните 3 години са спестени 1,7 млн. тона въглеродни излъчвания за производството на нов текстил и облекло, което е еднакво на годишните излъчвания от 2 млн. коли (това ¾ от всички коли в България). За този интервал е предотвратено изхвърлянето на 35 000 т естествени тъкани и обвързваните с това излъчвания на изгниване, което е равно на количеството битов боклук на 80 000 българи за цяла година.

Предотвратено е и изхвърлянето на 50 000 т изкуствени облекла и тъкани, които са равносилни на спестената пластмаса за производството на 5 милиарда бутилки.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР