Стиймпънк явлението съвсем не е ново и се характеризира с

...
Стиймпънк явлението съвсем не е ново и се характеризира с
Коментари Харесай

Стиймпънк мотори - с бясна скорост от миналото към бъдещето

Стиймпънк явлението напълно не е ново и се характеризира с резистентен ритъм на развиване, защото не се употребява с комерсиални цели.

Потиснати от всеобщото произвеждане, консуматорството и уеднаквяването, огромна част от хората откриха излаз в собственоръчното разработване на предметите в заобикалящата ги реалност. Стилът става прочут през 80-те и 90-те години на предишния век и съчетава в себе си детайли на научна фантастика, фентъзи, история и ужаси. Обхваща всичко – интериорен и екстериорен дизайн, облекло, аксесоари, сувенири, творби на изкуството и даже моторните транспортни средства. Най-отличителното е, че всеки един предмет е неповторим, а от първостепенна значимост е вникването в най-дребните елементи.

Стиймънкът е антоним на всеобщия усет. Съчетанието на старинни технологии с футуристични нововъведения разрешава развихряне на въображението дотам, че всеки предмет от бита се трансформира в произведение на изкуството.

Идейно стилът е повлиян от романите на Жул Верн, Хърбърт Уелс и Мери Шели. В научната фантастика „ стиймпънк ” или „ ретрофутиризъм ” се назовава този род, който съчетава ерата на парните машини с научни открития, които действително не са съществували в тези години. Привлекателността му се дължи на това, че акумулира в себе си по едно и също време минало, настояще и бъдеще, комбинирайки просвета и технология с чувствителността на предишното. Но вдъхновението за всяко едно произведение варира по отношение на обособената персона и самостоятелните й особености. Развитието на технологиите непрестанно ни теглят напред и това разсънва сантиментално въодушевление и предпочитание да запазим колкото се може повече от артефактите на предишното.

Вдъхновението идва и от постапокалиптичното въодушевление, подбудено от все по-нарастващата заплаха от екологични произшествия и чувството, че светът, в който живеем става все по-подчинен на софтуерния прогрес. Човечеството става все по-зависимо по отношение на връзката си, напредването, задоволяването на базисните си потребности като храна и облекло от технологиите. В случай, че настъпи срив, индивидът ще се окаже безпомощна жертва на цивилизацията и техниката, на която сега разчита за всичко. От тази взаимозависимост последователите на стиймпънк придвижването ясно се разграничават, като отхвърлят всевъзможни подготвени, завършени и обработени от други хора артикули и прегръщат всяка опция да си основат нужното сами. Последователите на тази наклонност не желаят да бъдат потребители на непознатото и всеобщото, а се стремят да бъдат основатели на заобикалящата ги среда, за тя да бъде нагласена към вътрешната им действителност.

Тази хармония е безусловно ексцентрична и се характеризира с откривателството на неповторими хибридни творби. Стилът въодушевява от ден на ден млади художници и дизайнери, който имат експериментаторски дух, обичат да вникват в детайлите и имат предпочитание за развиване благодарение на предишното.

Моторните транспортни средства с парен мотор са една от най-впечатляващите области в стиймпънк наклонността. Всеки един от основателите на тези машини е притеглен от опцията да сътвори транспортно средство с труда на личните си ръце, като вложи в него въображението и душата си. Именно по тази причина всяко едно е неповторимо. Тайната е в преработването – употребяват се елементи от старинни машини или такива, които са към този момент негодни за приложимост. Прецизирането на детайлите е от изключително значение и удивлението от всяка дребна детайлност нараства с по-внимателното вглеждане в тях. Двигателите са парни, което е освен по-екологично, само че и обезпечава непрекъснато налягане, което ги прави доста лесни за приложимост. Парните мотори са доста тихи и чисти и форсират незабавно.

За жал не могат да подхождат на цената на всеобщо създаваните моторни транспортни средства, само че пък опцията за опазване, отстояване, и увеличение на персоналната независимост на обособения човек е скъпа. Самоизобретателността е примамлива опция за опълчване на едрия производител и неговото въздействие и по едно и също време с това късмет за разрастване на изобретателните благоприятни условия във всяка една област.

Снимки: rebloggy.com, bikermetric.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР