Стипендиатската програма на L`Oréal и ЮНЕСКО вече е раздала награден

...
Стипендиатската програма на L`Oréal и ЮНЕСКО вече е раздала награден
Коментари Харесай

Започва кандидатстването за престижните награди „За жените в наука

Стипендиатската стратегия на L`Oréal и ЮНЕСКО към този момент е раздала награден фонд от 150 000 евро на 30 дами учени като самопризнание за техния теоретичен гений
Дванадесетото издание на Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ в България започва. За поредна година реномираният конкурс ще търси трите най-талантливи дами учени в България в областта на естествените науки, които ще награди със стипендии от по 5000 евро. До 31 март 2022 година учени от цялата страна могат да подадат своята кандидатура по програмата, която би трябвало да включва авторска научна концепция. Освен финансов тласък за научни гении на България, премиите „ За дамите в науката “ целят също да насърчат развиването на науката в страната и да привлекат повече младежи у нас да изберат кариера в областта на науката.

За стипендиантската стратегия за 2021 – 2022 година могат да аплайват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или към този момент да са защитили докторска степен, да се занимават с проучвания в областта на естествените науки и да разработят собствен новаторски теоретичен план с евентуално национално или световно значение.

Подробна информация за състезанието е налична на формалния уебсайт на програмата:. Кандидатите би трябвало да изпратят своите заявки и документи за присъединяване по електронен път на: с копие до и. Крайният период за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2022 година

В началото на декември тази година бяха отличени стипендиантките по програмата за 2021 година – доцент Ина Анева, доктор Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова, за чиито планове и кариера може да научите от.

Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ е неповторим за България и света конкурс. У нас той се организира към този момент 11 години в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L`Oréal България. За тези години програмата съумя да се наложи като един от най-престижите научни състезания в страната и да отличи 30 превъзходни дами за техния впечатляващ теоретичен капацитет, достижения и обич към изследователската активност с общ награден фонд от 150 000 евро. Всяка година кандидатурите се правят оценка от експертно жури, състоящо се от водещи експерти от научната колегия в страната. Победителките за 2022 година ще бъдат оповестени на публична гала, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предопределени да подкрепят тяхната изследователска активност в България. В световен проект програмата цели да увеличи броя на дамите в науката (едва 33%* от учените в света са дами и единствено 3% от Нобеловите награди за просвета са били присъждани на дами) и да реализира полово тъждество в тази сфера.

Една от стипендиантките ще завоюва и опция да се бори за едно от 15-те интернационалните оценки на L`Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани всред най-хубавите стипендианти в националните и районните издания на „ За дамите в науката “ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават опцията научните им планове да блеснат на интернационалната научна сцена, както и финансово подучване от 15 000 евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР