Стената на язовир Студена © Юлия Лазарова Четвъртък бе ден

...
Стената на язовир Студена © Юлия Лазарова Четвъртък бе ден
Коментари Харесай

Вечерни новини: Водната криза в Перник се задълбочава, парламентът имитира активност по избора на Цацаров за КПКОНПИ

Стената на язовир " Студена "

© Юлия Лазарова Четвъртък бе ден без изключително забавни събития в страната. Българският парламент замязя на този в Беларус - без съпротива, откакто Българска социалистическа партия се въздържа от позиция по оферти от ГЕРБ за ръководител на антикорупционната комисия настоящ основен прокурор Сотир Цацаров, а депутати на левицата също видяха в негово лице " несъмнено мощна кандидатура ". " Патриотите " пък изиграха " чуване на претендента ", до момента в който за всички е ясно, че изборът е предупреден, а партиите изпадат в нелепи обстановки.

От Загреб, където се организира конгрес на Европейската национална партия, министър председателят Борисов също показа мисли във връзка другия превдварително решен избор - на Иван Гешев за основен прокурор. А конгресът на ЕНП избра за водач на мястото на Жозеф Дол поляка Доналд Туск, доскорошен ръководител на Европейския съвет, дружно с 10-имата му заместници, сред които и Мария Габриел.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Светът продължава да се вълнува от показанията в американския Конгрес по процедурата за импийчмънт против президента Доналд Тръмп. Топ дипломатът Гордън Сандланд на процедура упрекна Тръмп в опит да желае персонални политически услуги от украинския президент Володимир Зеленски в подмяна на разблокирането на американската военна помощ за Украйна.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Още от водещите вести от деня в три фрази

След митинги и оставка прокуратурата се намесва във водния проблем на Перник

Кризата и водният режим в Перник и близките села се задълбочава , като тук-там водата стига по-късно или за по-малък откъслек от време поради неприятната инфраструктура и това предизвиква съществено неодобрение измежду жителите, които през вчерашния ден предстоящо излязоха на митинги и желаеха някой да поеме отговорност . Регионалният зам.-министър Ненков разгласи, че шефът на локалното ВиК сдружение Иван Витанов ще бъде освободен , а през днешния ден прокуратурата заяви, че се е самосезирала и също ще търси провинен. Перник е на воден режим от 18 ноември заради обстоятелството, че водата на бент. " Студена " , от който се доставя градът, е на сериозно ниски равнища заради към момента неизяснени аргументи, само че евентуално имащи общо с ремонта на оборудването.

Партиите в Народното събрание имитират интензивност по предрешения избор на Цацаров за КПКОНПИ

Изборът на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) наподобява превдварително решен , поради че единствената друга номинация от " Воля " е официална , само че партии в Народното събрание въпреки всичко пожелаха да имитират някаква активност към процедурата. " Патриотите " през днешния ден изслушаха претендента и оповестиха, че са постигнали единодушие с него по значими въпроси - че антикорупционната комисия не трябва да има полицейски пълномощия и не трябва да ползва специфични разследващи средства, и по този начин Цацаров ги убедил, че е подобаващ за поста . Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък разгласи, че левицата в действителност желала нови правила за избор на началник на КПКОНПИ и по тази причина тя в персонално качество нямало да гласоподава за никого, до момента в който зам.-председателят на група на левицата Драгомир Стойнев обясняваше по bTV, че Цацаров е " несъмнено мощна кандидатура " .

Обменът на данни сред Национална агенция за приходите и непознатите данъчни служби от Европейски Съюз към момента е спрян

Обменът на данни сред българската приходна организация и аналогичните служби на останалите страни от Европейски Съюз все още е спрян , стана ясно при чуване на управлението на Национална агенция за приходите в Народното събрание поради пробива в системата й. Според Галя Димитрова, изпълнителен шеф на организацията, инспекцията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (които са основател на разпоредбите за обмена по страни) е завършила и България е изпълнила поставените й наставления. Така Национална агенция за приходите се надява още веднъж да бъде включена в обмена до март идната година , когато обособените страни изпращат финансови доклади за мултифункционални групи, опериращи в границите на Европейски Съюз. Идеята на шерването на такава информация е да се следи по-лесно дали се заобикаля заплащането на налози.

Съдът назначи техническа експертиза по делото на Мая Манолова за анулиране на изборите

Административният съд София-град назначи съдебно-техническа експертиза в хода на делото, заведено от претендента за столичен кмет Мая Манолова с искане за анулиране на локалните избори в София . Задачата на експертизата ще е да пресметна още веднъж резултатът на двамата претенденти през протоколите и да съпостави вярно ли са отразени в ОИК и ЦИК, както и да откри има ли разминавания в броя на гласоподавателите по описите на ЦИК на първи и втори тур. След като се запознае с резултатите от нея, съдът занапред ще реши дали да се пристъпи към преброяване на недействителни бюлетини .

Прототип на ракета на Мъск претърпя тежка повреда



Прототип в естествени размери на галактическия транспортен съд Starship Mk1 на компанията SpaceX на Илън Мъск претърпя тежка повреда по време на тестване в щата Тексас. Според изданието NASASpaceFlight сериозните вреди са провокирани при опит до краен лимит и налягане да бъдат запълнени резервоари за гориво с криогенна примес - най-вероятно течен О2 или азот. Авторите считат, че повредите са толкоз тежки , че с версията Мк1 е завършено (тя трябваше в идващите седмици да направи тестов 20-километров полет), а цялата стратегия Starship ще се забави .

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"...Ректорът на Софийския университет беше единствен претендент, пък нямаше митинги. Доналд Туск беше единственият претендент (за ръководител на ЕНП - бел.ред.), пък нямаше митинги... "
Премиерът Бойко Борисов пред публицисти в Загреб, където е за конгреса на ЕНП

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Румънците избират президент на балотаж

Румънският президент Клаус Йоханис ще се изправи на балотаж против досегашния министър председател социалдемократ Виорика Дънчила на 24 ноември. Очакванията са, че Йоханис, който е от Националлибералната партия и води със солидна преднина след първия тур, няма да има проблем с преизбирането. По време на акцията си той съобщи, че победа за социалдемократите ще е опасност за демокрацията в Румъния.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Новото божоле още веднъж е тук

[Reuters]
Всяка година новата годишна продукция от младото вино - божоле нуво, което се прави в Бургундия от сорта гаме, потича към феновете му тъкмо в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Правилата са строги и важат за всички пазари по света, където се изнася божоле нуво. Празникът се отбелязва в над 100 страни, в това число и в България, където младото вино към този момент се среща постоянно в заведения за хранене, винени питейни заведения и магазини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР