Стефанос Циципас разкри, че миналия сезон за кратко е обмислял

...
Стефанос Циципас разкри, че миналия сезон за кратко е обмислял
Коментари Харесай

Циципас: Миналата година обмислях да прекратя кариерата си


Стефанос Циципас разкри, че предишния сезон за малко е обмислял отдръпване от тениса, само че не е минало доста време преди да загърби тази мисъл. Гръцкият тенисист дълго време бе малтретиран от травма в лакътя, поради която приключи прибързано присъединяване си на Финалите в Торино и се подложи на интервенция в края на ноември. Циципас разяснява и други забавни тематики като уеднаквяването на формата на решителния сет във всички шампионати от Големия шлем, историческия за гръцкия тенис триумф на Мария Сакари и продължаващите съпоставения с „Тримата големи“.

„Работих доста настойчиво с цел да заслужа привилегията даже да бъда споменаван в едно изречение с Федерер, Надал и Джокович. Предвид възрастта ми обаче трябваше да съм много по-близо до тях, в сравнение с съм сега. Напоследък изоставам от графика, в случай че мога по този начин да се изразя. Опитвам се да видоизменявам играта си и да стана по-добър. Не мисля за сравненията с „Тримата големи“, тъй като Надал бе единственият от тях, който взе присъединяване в последните няколко шампионата. За съществени съперници смятам играчите от моето потомство. Надал, Джокович, а може би даже и Федерер ще се завърнат в избран миг, само че още не е несъмнено по кое време тъкмо ще се случи това. Основната ми цел сега е да бъда най-хубавият състезател от моето поколение“ – сподели Циципас на ресконференцията преди присъединяване си на Miami Open.

На въпроса дали в миналото е обмислял ранно отдръпване от тениса, сходно на Ашли Барти, международният №5 отговори „Миналата година изживях сложен сезон поради травмата в лакътя, която ме измъчваше много време. Беше ми доста тежко. Помня, че след мача с Рубльов на Финалите се усещах извънредно. Тогава не можех нито да поднасям по метода, по който желаех, нито да употребявам форхенда и бекхенда си по този начин, както бях привикнал. Никой не можеше да ми помогне. Опитах няколко разнообразни лечения, само че не се получи. Имаше интервал от няколко дни, в които обмислях вероятно отдръпване от тениса, само че в последна смекта осъзнах, че не мога да го направя“.

„Твърде млад съм, с цел да се сбогувам с това, което обичам и което е огромната ми пристрастеност. Ситауцията обаче беше доста сложна. Чувствах се ненужен, защото не можех да върша нищо. В същото време обаче не желая да бъда изпреварван и да виждам по какъв начин другите вървят напред, до момента в който аз тъпча на едно място. За благополучие съумях да реша казуса и да се пренастроя душевен, вследствие на което в този момент виждам с доста повече оптимизъм към бъдещето“ – добави финалистът от Ролан Гарос.

Циципас разяснява и историческия триумф на своята сънародничка Мария Сакари. След финала в Индиън Уелс родената в Атина тенисистка стана първата гъркиня, влезнала в Топ 3 на международната класация.

„Страхотно е да я виждам там, където е сега. Много съм горделив и благополучен от обстоятелството, че Мария изравни достижението ми и доближи до №3 в света. Радвам се също толкоз, колкото се радвах за себе си, когато го направих. Мисля, че това не е таванът на опциите ѝ и тя може да се оправи даже по-добре. Гледах множеството от нейните мачове от началото на сезона и напредъкът в играта ѝ в действителност е явен. Мария е страхотна и изцяло заслужава всичко, което е постигнала“.

Циципас бе запитан и какво мисли за уеднаквяването на формата на финалния сет във всички шампионати от Големия шлем.

„Чесно казано, нямам мнение по тази тематика. Като дете доста обичах тези мачове, в които заключителният сет завършваше 18-16 да вземем за пример. Беше доста забавно да забележим кой от съперниците ще успее да пробие пръв. От друга страна, с този формат играчите биха могли да останат на корта до 6 ч. сутринта. Не бива да разрешаваме това да се случва, защото е извънредно изтощително. Вижте какво се случи с Кевин Андерсън на Уимбълдън през 2018 година Победата му над Джон Иснър постоянно ще се помни, само че по-късно не му бяха останали никакви сили за финала“ – приключи първата ракета на Гърция.

В първия си мач на Мастърс шампионата в Маями Циципас ще играе против Даниел Алтмайер или квалификанта Джей Джей Улф. Световният №5 се показа под упованията в Индиън Уелс, където отпадна още в трети кръг след изненадваща загуба от Дженсън Бруксби.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР