Стефан Янев беше успешен министър-председател в трудни за България времена,

...
Стефан Янев беше успешен министър-председател в трудни за България времена,
Коментари Харесай

Стефан Янев - успешен премиер, но не и министър, смята Румен Радев

Стефан Янев беше сполучлив министър-председател в сложни за България времена, точно неговото държавно управление стартира смяната. Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти в коментар на промяната на министъра на защитата Стефан Янев. Днес Народното събрание утвърди предлагането на премиера Кирил Петков постът на Янев да бъде ангажиран от Драгомир Заков.

По думите на Радев Стефан Янев е посочил, че страната може да се ръководи по различен, либерален метод и е върнал вярата на хората.

" И най-важното – това държавно управление провежда почтени избори, които избори точно докараха сегашните ръководещи на власт ", уточни президентът.

Но като министър на защитата чаках от него повече - и като самодейност, и като ангажимент към проблемите на българската войска, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, за ускорение процесите на нейната рационализация, добави президентът.

" Не върша никакви политически планове с никого. Изпълнявам прецизно конституционните си отговорности в обсега на моите пълномощия ", разяснява президентът.

Президентът уточни, че познава новия министър на защитата Драгомир Заков и неговата работа като непрекъснат представител на България в задачата ни в НАТО. Моето мнение за него и неговата работа е доста положително, добави той.

" Очаквам той да успее да навлезе в комплицираните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен, тъй като от Брюксел не всеки път човек може да добие действителна визия за тези процеси ", сподели президентът.

" Очаквам политиката в областта на защитата, без значение от името на министъра, да отстоява българския интерес и да води до действителни резултати. Изпълнението на подхванатите оферти и ограничения по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) са сериозно значими както за подсилване на боеготовността на българската войска, по този начин и на нейната рационализация и точно това ще бъде атестатът за новия министър ", уточни Радев.

Попитан дали България ще изпрати военна помощ в Украйна, президентът съобщи, че такова решение е напълно в пълномощието на българското държавно управление, а в случай че кабинетът вземе такова решение, тогава Народното събрание би трябвало да го утвърди.

" Тази братоубийствена срамна експанзия, тази война, която погубва хора, води до големи опустошения и страдалчество, заслужава глоба и цяла Европа и светът се сплотява към това ", сподели още президентът Румен Радев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР