Стефан ТашевПремиерът Николай Денков задължително трябва незабавно да поиска оставката

...
Стефан ТашевПремиерът Николай Денков задължително трябва незабавно да поиска оставката
Коментари Харесай

Премиерът Денков задължително трябва да поиска оставката на министъра на електронното управление след решението на ВАС

Стефан Ташев

Премиерът Николай Денков наложително би трябвало неотложно да изиска оставката на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски и неотложно да уволни заместника му Михаил Стойнов след снощното решение на Върховния административен съд по проблема с машините за гласоподаване. Става дума за проблема, че Йоловски е делегирал права на Стойнов да узаконяването на машините, без да има законово право да го прави.

„ В случая засвидетелствуване на сходството на машините по смисъла на член 213а, ал.2 Изборния кодекс е експлицитна подготвеност на министъра на електронното ръководство ( централен орган на изпълнителната власт според член 19, ал.2 от Закона за администрацията, какъвто не е министерството на електронното управление).

Такава експлицитна подготвеност на съответния орган не може да бъде делегирана на някой от подчинените му органи – в тази ситуация заместител министър. Позоваването на чл.19 ал.2 от Закона за администрацията, посочена като съображение за издаване на заповедта за прехвърляне не може да послужи като правно съображение за това. Законът за администрацията е организационен закон, който не разписва материално-правна подготвеност на административните органи, планувана в специфичните закони, какъвто е Закона за електронното ръководство. Още по-малко делегирането може да става въз основа на организационен устав, който е вътрешнослужебен акт.

В Закона за електронното ръководство не е планувана опция за прехвърляне на пълномощия за засвидетелствуване по член 213а, ал.2 Изборния кодекс и по тази причина заповедта за делегация от министъра на неговия заместител се явява незаконосъобразна, както и осъществените от заместител министъра дейности, в това число издаденото по-късно решение за засвидетелствуване МЕУ-17714/27.10.2023г., постъпило в Централната изборна комисия след взимане на обжалваното решение.

В този смисъл е и Тълкувателно решение № 4 от 22.04.2004г. по тълкувателно дело № 4/2002г., както и правосъдни актове по адм. дело № 11214/2012г., по адм. дело №12699/2007г. и други на Върховния административен съд “, пишат в претекстовете си магистратите от Върховен административен съд.

Затова в решението си съдиите подреждат на ЦИК да допусне машинно гласоподаване на втори тур на локалните избори, само че откакто устройствата за гласоподаване са сертифицирани персонално от министъра на електронното ръководство.

Заради този скандал, провокиран напълно от Министерството на електронното ръководство, следено напълно от фрагменти на депутата от ПП-ДБ и някогашен министър Божидар Божанов, Йоловски и заместника му Стойнов, който се правил на каубой е снимал и копирал изходния код на машините, Денков неотложно би трябвало да ги в профил, а не да желае оставката на зам.-директора на ДАНС, подписал отчета до първите хора в страната и ЦИК.

Ако Денков не го направи, хвърля подозрения върху провеждането на втория тур на локалните избори.

Защото не е обикновено партийно лице, на Демократична България, като Стойнов да се занимава персонално с засвидетелствуване на машините, да снима кодове, в нарушаване на личните си заповеди и да ги изнася на флашка, с което провокира този скандал.

Всъщност със жалбите си до ЦИК креатурите на ПП-ДБ и техните пропагандисти си вкараха огромен автогол. Защото съдът първо удостовери решението на ЦИК да не се гласоподава с машини на първия тур на изборите и второ, глоби противозаконните дейности на управлението на Министерството на електронното ръководство по узаконяването на машините.

Крайно време е министър Йоловски да излезе пред медиите и да изясни за какво е делегирал права на партийно назначения зам.-министър на електронното ръководство в нарушаване на закона. И кой му е наредил да прави това.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР