Стефан ТашевДепутатите от ПП-ДБ Кирил Петков и Божидар Божанов са

...
Стефан ТашевДепутатите от ПП-ДБ Кирил Петков и Божидар Божанов са
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Йоловски признал пред депутатите, че е шантажиран от Киро и Божанов, да даде власт на заместника си Стойнов

Стефан Ташев

Депутатите от ПП-ДБ Кирил Петков и Божидар Божанов са изнудвали министъра на електронното ръководство Александър Йоловски да трансферира правата за узаконяването на машините на заместника си Михаил Стойнов, партиен функционер на Демократична България. И, че Йоловски не го е избирал, а му е бил наложен от двамата депутати от ПП-ДБ.

Стойнов забърка абсурда с кода на машините, което принуди Централната изборна комисия-ЦИК да анулира машинното гласоподаване.

Това съобщил уплашеният министър пред депутатите на председателския съвет при шефа на Народното събрание Росен Желязков, оповестиха участвали на сбирката.

От през вчерашния ден по предписание на Софийска градска прокуратура министърът на електронното ръководство Александър Йоловски и фамилията му е с защита от НСО поради закани и изнудване от страна на Кирил Петков и неговият предходник и настоящ народен представител от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Скандалът, който проправителствените медии неглижират към този момент няколко дни, избухна в петък. Събирането на втория председателски съвет става откакто Росен Желязков чете на депутатите отчета на ДАНС за дейностите на зам.-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов, който снима с телефона си логаритъма на изходния код на машините за гласоподаване и го изнася на флашка, като декларира на присъстващите, че желае „ да си поиграе с него “. Според източници на Breaking.bg „ игричките “ на Стойнов са издадени от „ сътрудник на прикритие “ на ДАНС в Министерство на електронното управление-МЕУ.

След избухналия скандал народните представители извикаха шефката на ЦИК и министър Йоловски. След края на съвета депутатът от Има Такъв Народ Тошко Йорданов разгласи, че министърът е споделил, че Кирил Петков го заплашвал да насочи 640 милиона лв. от публични поръчки към негови другарски компании и такива на някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов. Парите са от Плана за възобновяване и резистентност.

Петков го попитал със застрашителен глас: “Ти деца имаш ли!?? “ и министърът счел това като опасност.

Но също така Йоловски обяснил на народните представители, че е натискан да упълномощи партиеца от Демократична България Стойнов да сертифицира машините.

Снощи в поръчково изявление за обслужващата ПП-ДБ Нова телевизия притежателят на „ Сиела “, компанията която доставя скандалните мадуровки за милиони левове, Иван Тодоров изясни, че виновност за абсурда имали членовете на ЦИК, които не се обадили на министър Йоловски да подпише узаконяването на машините. Иначе всичко било наред.

Това е откровена неистина, настояват специалисти. Точно противоположното. Много преди изборите членове на ЦИК са говорили неведнъж с Йоловски той да се заеме с тази задача, а не да трансферира пълномощията на заместника си Стойнов, който показал непросветеност и надменност. Върховният административен съд в решението си за машините уточни, че Йоловски не е имал право да упълномощава Стойнов, като по този начин е нарушил закона.

Министърът, очевидно под напън, отговарял на ЦИК, че не може той да сертифицира машините, тъй като преди да стане подобен, ръководел държавната компания „ Информационно обслужване “ и щял да бъде в спор на ползи. Обаче „ Информационно обслужване “ няма никакво отношение към процеса на узаконяването на машините, което се прави от специалисти на МЕУ и институтите по стандартизация и метрология.

Нещо повече. На председателския съвет в Народно събрание Йоловски още веднъж е поканен да сертифицира машините, само че той още веднъж отхвърля.

Пред шефката на ЦИК Камелия Нейкова и депутатите министърът оповестил, че незабавно ще изпрати до комисията писмо, че узаконяването на машините не е свършило и те не са подготвени.

Това става в края на срещата в Народно събрание, към 16 часа. И стартира „ вървене по тъгите “. ЦИК чака писмото от МЕУ няколко часа, Нейкова беседва с Йоловски по телефона няколко пъти, който дава обещание, че „ веднага, след няколко минути “ ще е подготвен, само че се бави. И най-после го изпраща с няколко часа забавяне.

Явно върху него е оказван напън от Петков и Божанов и по телефона от премиера Николай Денков, който по това време е в Брюксел.

Това принуждава комисията с внушително болшинство от 13 на 2 гласа да вземе решение за анулация на машинния избор. Защото няма документ за валидност на машините за изборите и МЕУ не е готово.

Освен за 640-те милиона лв., Йоловски споделя на народните представители по какъв начин е притискан от Петков и Божанов да обезпечи поръчка на компании на втория за 1 милион лв., като в случай че тази услуга бъде осъществена от държавната компания „ Информационно обслужване “ ще коства не повече от 60 000 лв..

Заради цялата тази информация Тошко Йорданов, Гроздан Караджов и други депутати от Има Такъв Народ сезират Софийска градска прокуратура. В събота сътрудници на антикорупционната комисия викат на разпит Йоловски. Вчера стана ясно, че от СГП са намерили задоволително доказателства за заканите към Йоловски и са му назначили защита от НСО. Не излиза наяве разпитвани ли са Кирил Петков и Божанов. И в случай че не, за какво?

В петък през нощта скандалният зам.-министър Стойнов, след разпити в ДАНС, дава конференция на която твърди, че към този момент е сертифицирал машините и всичко е наред.

А в това време, без позволение на ЦИК, Министерство на вътрешните работи освобождава от строгохраняваният склад 7238 машини за гласоподаване, които потеглят към страната. Въпреки решението на изборната комисия, че няма да има гласоподаване с машини.

Възниква въпросът знаел ли е притежателят на „ Сиела “, частна компания управлява изборите в страната, че машините не са сертифицирани поради упоритият отвод на министъра да го направи?

И в случай че е знаел, за какво пуска машините, без позволение на ЦИК? Има ли връзка това с дейностите на зам.-министъра Стойнов, който се държи като каубой в бар?

И най-после. Ще излезе ли отново пред подбрани медии министър-председателят Денков да споделя свои мисли във връзка абсурда с машините, да сипе неистини и нелепи обвинявания? Ще разяснява ли по какъв начин депутати от ПП-ДБ изнудват подчинения му министър?

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР