Стефан Стайчев - актьор, режисьор, драматург и театрален директор, е

...
Стефан Стайчев - актьор, режисьор, драматург и театрален директор, е
Коментари Харесай

Известен български актьор и режисьор почина след зверски побой от цигани

 Стефан Стайчев - артист, режисьор, драматург и сценичен шеф, е умрял единствено седмица откакто навърши 82-годишна възраст. Интелектуалецът е умрял в четвъртък, 18 март.

Стайчев е един от дългогодишните шефове на Силистренския спектакъл, където прекарва близо 15 години. Неотдавна той е бил атакуван, грубо пребит и ограбен в дома си от роми, оповестява Силистра нюз. След това безчовечие по този начин и не съумява да се възвърне, споделят негови близки.

Днес напусна нашия свят един прелестен човек - Стефан Стайчев - ослепителен режисьор, дълготраен шеф на Силистренския спектакъл, на който той освен вдъхна живот за повторно, само че и трансформира в огромен балкански сценичен център.

Неуморен запалянко на театралното изкуство, той потвърди и че когато това изкуство се твори с гений, осведоменост и ентусиазъм, географските параметри губят своето значение и разделянето на художествения живот на столичен и извънстоличен придобива доста конвенционален темперамент.

Последните години от живота си той посвети на грижи за болната си сестра, огромната преводачка от немски Емилия Стайчева, преодолявайки личните си премеждия след бандитското циганско нахлуване над дома му и нанесения му от грабителите безчовечен побой, след който Стефан към този момент не беше същият човек.

Дано правораздаването им въздаде съгласно делата им. А ние постоянно ще помним усмихнатия, оптимистичния, неуморния в положителното, надарения театрал и наш остарял другар Стефан. Той остави светла следа тук, на земята, тя ще му свети и в небесния му път ", написа във Facebook неговия непосредствен и другар проф. Кирил Топалов.

Стефан Стайчев е роден в София. Започва креативната си кариера през 1961 година в Сливенския трагичен спектакъл, по-късно е артист в трупата на Народния спектакъл " София " (1966-1970), след това артист в спектакъл " София " (1970-78,1982 -97). Там стартират и първите му изяви като режисьор.

Дълги години е шеф на Силистренския трагичен спектакъл (1978 -1982, 1997-2009). Междувременно написа и пиеси, които се слагат в редица театри; прави постановки като гост-режисьор в страната и чужбина. Една от положителните постановки, която се помни в Русенския трагичен спектакъл, това е на неговата пиеса " Свободно място във влака ", играна през 70-те години. В този спектакъл той направи през 1998 година спектакъла " Ангели-чудовища " от Ж. Кокто.

Стефан Стайчев е създател и на пиеси като " Рисунки през август ", " Цар Симеон ", " Златният век ", получили също театрална реализация. Поставя за първи път в страната на силистренска сцена " Елате ни вижте " и " Направи нещо, Мет! ". И за двете театърът получи премията " Икар " за сценография на САБ-2001 година

Създал на сцената незабравими спектакли от които " Бряг " от Ю. Бондарев, " Цар Симеон Велики " - създател и режисьор, " Вражелец " от Ст. Л. Костов, " Доктор " от Б. Нушич, " Натан Мъдрецът " от Г.Е. Лесинг, " Добруджанска рапсодия " от Ал.Гиргинов и Ст. Стайчев, " От бесилото към безсмъртието " драматизация Ст.Стайчев - един от най-гледаните спектакли, " Тимон от Атина ", " Златният век - Цар Симеон Велики ", " Гераците " от Е. Пелин и доста други, оставили у всеки фен парченце духовна сила.

Стефан Стайчев е лауреат на доста български и интернационалните награди за актьорската си и режисьорска работа от Полша, Германия, Русия и други За всеотдайната активност с почитание и удивление си спомнят и през днешния ден жителите на Силистра. Със своя гений, осведоменост и качества на заслужен човек способства извънредно доста за театралното изкуство в Силистра.Поклон пред паметта му!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР