Стефан Константинов бил освободен, защото имало констатирани нарушения от звено

...
Стефан Константинов бил освободен, защото имало констатирани нарушения от звено
Коментари Харесай

Асена Сербезова: Стефан Константинов бил освободен

Стефан Константинов бил освободен, тъй като имало установени нарушавания от звено " Вътрешен одит ", твърди Министерство на здравеопазването

Директорът на Онкологията в София доктор Стефан Константинов е освободен от поста, откакто по постъпили сигнали в Министерството на здравеопазването звеното " Вътрешен одит " е направило инспекция в УСБАЛО ЕАД, която е установила нарушавания на Закона за публичните поръчки, неприлагане на системата за двоен автограф в 4 от общо 11 тествани контракта, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Сред нарушаванията, установени от звеното " Вътрешен одит " и разказани от здравното министерство, е, че изпълнителният шеф на лечебното заведение не е свикал общото заседание за избор на нов Научен съвет след приключване на избрания мандат. Установено е, че дейности са подхванати в края на месец януари т. година - близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета.

В интервала септември 2017 година - декември 2021 година не са провеждани състезания за заемане на академична служба " помощник ", " основен помощник " и " доцент ".

Извършена през месец април т. година изключителна инспекция на ИАМН в лечебното заведение установи противоречие сред Правилника на болничното заведение и разрешението за реализиране на лечебна активност - в Правилника за устройството, активността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и активността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което съставлява нарушаване на член 50, алинея 1 от ЗЛЗ.

Проверката откри, че в УСБАЛО е одобрен " Ценоразпис на медицинските услуги по избор на пациенти и в допълнение поискани услуги, свързани с оказването на здравна помощ, които се заплащат по цени, избрани от УСБАЛО ЕАД, при съблюдаване на условията на Наредбата ". С определянето на разнообразни цени за в допълнение поисканата услуга " избор на лекар/екип от медицински експерти " според от типа на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на операцията, интервенцията/дейността, която ще бъде осъществена на пациента, е осъществено нарушаване на член 31, алинея 2 от Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ. Съгласно Наредбата не е възможно определянето на разнообразни цени за избор на лекар/екип според от сложността и/или продължителността на съответната активност.

За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

Проф. Куртев е приключил Медицинската академия в София. Има добити специалности по хирургия и онкология. Той е и магистър по здравен мениджмънт. От 2008 година до 2014 година е шеф на Отделението по колопроктология към СБАЛО. В продължение на години е бил шеф на хирургичната клиника на лечебното заведение. В интервала 2010 година - 2018 година е изпълнявал длъжността зам.-директор по лечебната активност на СБАЛО. Проф. Куртев има голям брой научни изявления, показват още от Министерство на здравеопазването.

Д-р Константинов, който също беше здравен министър, пое болничното заведение с задължения. В момента онкологията няма просрочени отговорности, само че към момента има огромни задължения. Очаква се на следващия ден експертът да даде конференция, на която да изнесе повече детайлности. Самият той удостовери пред Би Ти Ви, че е освободен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР