Става все по-вероятно инфлацията в еврозоната да се стабилизира на

...
Става все по-вероятно инфлацията в еврозоната да се стабилизира на
Коментари Харесай

Главният икономист на ЕЦБ прогнозира стабилизиране на инфлацията на ниво от около 2%

Става все по-вероятно инфлацията в еврозоната да се стабилизира на равнище от към 2%, само че Европейската централна банка би трябвало да е в подготвеност да промени курса си, в случай че вероятностите се влошат поради войната в Украйна. Това съобщи четвъртък основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, представен от Ройтерс.

Въпреки че инфлацията в еврозоната евентуално надвиши 7% този месец, ЕЦБ от дълго време твърди, че е възможно тя да падне под целевото ниво от 2%  през идващите години, защото не се чака високите цени на силата да се задържат дълго време.

„ Възможно е и средносрочната инфлация да не се върне към предпандемичното равнище от под 2%, само че е по-вероятно, според от уместно калибрираната парична политика, да се стабилизира към задачата на ЕЦБ от 2% “, разяснява той.

„ Трябва също по този начин да сме изцяло готови за нужната смяна на параметрите на паричната политика, в случай че шокът при цените на силата и войната в Украйна доведат до доста утежняване на макроикономическите вероятности “, добави Лейн.

ЕЦБ възнамерява да приключи покупките на облигации през третото тримесечие, което централната банка дефинира като причина за нарастване на лихвите. Тя обаче не е поела ангажимент за нарастване на лихвените проценти, макар че огромен брой централни банкери приканват за предприемане на сходен ход преди края на годината.

Лейн обаче акцентира, че поради несигурността, ЕЦБ би трябвало да резервира „ двустранна “ си алтернатива, което значи, че идващият ход може да бъде или стягане, или разхлабване на паричната политика.

„ Сега, повече от всеки път, е значимо да запазим опцията за избор при провеждането на паричната политика “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР